Ще се запитате възможно ли е...? Да, възможно е. В

...
Ще се запитате възможно ли е...? Да, възможно е. В
Коментари Харесай

Сретение Господне. Да срещнеш Бог!

Ще се запитате допустимо ли е...? Да, допустимо е. В историята на човечеството има съответно разказани такива случаи, за които научаваме от книгите на Св. Писание на Стария и Новия завет. Първи който вижда Бог е Старозаветния оракул Моисей, който назоваваме заради този факт и Боговидец. Друг миг разказан в Библията е срещата на праведния Симеон с Богомладенеца Христос. Ако в първия случай, срещите на Моисей с Бог на планината Синай, слагат началата и одобряването на Богоизбрания народ посредством Божиите заповеди, то в другия случай, имаме среща на две столетия – на Стария и Новия завет.
Използваното изображение е миниатюра от ръкописно Евангелие от манастира Дионисиат “Св.Йоан Кръстител ”, Света гора, XI в.
 
При първите срещи с Бога, св. оракул Моисей е самичък, като представител на своя народ, а в Новозаветната среща, Симеон приема в обятията си Господ и по този начин по-късно всичките негови възпитаници – светите апостоли и повярвалите в Спасителя Христос, може да ги причислим към Боговидците. И всичко това се случва, тъй като Бог Отец изпраща посредством Боговъплъщението-обличането в човешка плът, Своя Единороден и Предвечен Син, със задачата да обнови човешкия жанр, да се очисти и да получи опцията още веднъж да се обожестви като Негово създание и да се снабди с безконечен живот.
 
Да се срещнеш с Бог, от позицията на нашето съвремие е мъчно да си го представим и осмислим. В посочените нагоре библейски образци всички тези срещи са по желанието на Бог и това е по този начин, тъй като Той е който избира нас, а не ние Него. Творецът се разкрива и може да бъде пояснен посредством цялото Си създание, само че също така Той се явява и по разнообразни способи през Старозаветната ера на св. пророци.

В новото време на облеченото в човешка плът Слово - второто лице на Св. Троица, Бог позволява до Себе Си всички нас и изяснява Себе Си посредством Христос. В този смисъл можем да кажем за приелите в сърцето си Христос Спасителя, че освен са срещнали Христос Бог, само че имат живот посредством и в Него. Тайнството на Боговъплъщението е най-великият акт в битието ни. Всичко това е по Божествената и безначална демонстрация на Неговата обич и благосклонност към човечеството.
 
Св. Църква е отредила в календара ( 2. февруари ) специфичен ден на честването на срещата на праведния Симеон с Бога - Сретение Господне. По Моисеевия закон всяко първородно дете от мъжки пол е трябвало да бъде посвещавано или показано на четиридесетия ден след раждането на Бога в храма (Лука, 2:22-23). Св. Дева Мария също, както всички, извършва изискващото се от закона и дружно с Младенеца в ръце и Йосиф отиват в Йерусалимския храм. Праведния Симеон,воден от Св. Дух, също отива в този ден в Йерусалимския храм с цел да посрещне Месията Христос, който очаквал в примирение и религия дълги години.
 
Тази среща на престария Симеон с Младенеца Христос се е случила в действителност по дивен метод. Срещата на праведния Симеон е подарък от Самия Бог, и значимо е да отбележим, че това се е случило поради демонстрация на подозрение от страна на Симеон, което подозрение става път, който го води до Бога. Преданието на Църквата ни споделя, че Симеон е бил един от преводачите от еврейски на гръцки език на старозаветните текстове на Библията, предоставено от египетския цар Птоломей II Филаделф (285-246 г.пр.Хр.)
 
На Симеон се паднало посредством жребий да преведе книгата на оракул Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, помислил, че е позволена неточност в еврейския текст който споделя: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му назова името Емануил " (книгата на Старозаветния оракул Исаия е от втората половина на VIII в. прочие Хр.). Когато почнал да поправя думата Девица, Ангел Господен го възпира с думите: "Писаното е тъкмо, за това нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тези думи ". И ето, че това време се изпълнило.
 
По Божествен метод и управителен от Св. Дух праведния Симеон поема в ръцете си Спасителя на света в Йерусалимския храм и изрича пророческите си думи: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думата Си с миром, тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации, - светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израиля! ". Св.Дева Мария и св.Йосиф останали удивени от думите на Симеон, който ги благословил и добавил: “ Ето, Този лежи за рухване и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на несъгласия, и на самата тебе меч ще прониже душата, с цел да се открият мислите на доста сърца ” ( Лука. 2: 25-35). Праведния дъртак Симеон като се изключи че става Боговидец приел в обятията си въплътилия се Бог, се популяризира и като оракул с изречените думи за Спасителното дело на Христос Бог. От този миг, престария Симеон, освободен от Божието забраняване, напуща дългия си земен живот и е първия,който ще възвести на преизподнята вестта за Боговъплъщението.
 
Днес, две хилядолетия след Раждането по плът на Спасителя Иисус Христос, учредената от Него Св. Църква приканя всички изповядващи Христос, да вземат участие действително в живота с Него, като одобряват Св.Дарове от Божествената Му софра и по този начин да пребъдват в Неговия мир и обич.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР