Ще се справим с изборите 2 в 1. Разбира се,

...
Ще се справим с изборите 2 в 1. Разбира се,
Коментари Харесай

ЦИК: Ще се справим с изборите 2 в 1

Ще се оправим с изборите 2 в 1. Разбира се, когато до последно няма изясненост дали ще бъдат на една дата, се наложи да създаваме всички изборни бумаги в работни разновидности. Прекратихме остарялата социална поръчка за машинното гласоподаване за евроизборите и обявихме новата за изборите 2 в 1. Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова пред бТВ.
На въпрос ще се спестят ли пари с провеждането на избори 2 в 1, тя разяснява: „ Не мога да отговоря изрично. План-сметката за изборите се приема с решение на Министерски съвет. При милионите, които се приказват постоянно при избори, частта за ЦИК е много дребна. Проектът е за близо 98 млн. лв., за ЦИК са единствено 4,6 млн. Когато бъде призната план-сметката, ще стане ясно по какъв начин се разпределят парите по ведомствата. При избори 2 в 1 се икономисват средства за логистика, за изборни пространства, за хонорари за СИК. ”

Тя посочи, че изборните описи ще са два, според от адресните регистрации на гласоподавателите. Партиите ще са с идентични номера, в случай че заявят регистрация и за двата избора.

„ Добре е, когато Изборният кодекс се променя, да има задоволително време за разискване и необятна полемика, с цел да се създадат положителни промени ”, счита Нейкова.

За машинното гласоподаване тя напомни случая с миналите локални избори: „ Не стана ясно къде е флашката, на която зам.-министърът на електронното ръководство е направил запис на процедурата за извеждане на изходния ход. ” По думите ѝ резултат от следствието не е пристигал в ЦИК.

„ Когато гласоподавателят гласоподава с хартиена бюлетина, той сякаш се концентрира върху кръгчето с преференция, а пропуща да означи партията или обединението ”, разяснява тя невалидните бюлетини.

„ Познавам новия министър на електронното ръководство. При взаимната ни работа е взел участие в компютърната обработка на резултатите от гласуването преди повече от 10 година ”, добави още тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР