Ще се случат промените в Конституцията. Ще се случат по

...
Ще се случат промените в Конституцията. Ще се случат по
Коментари Харесай

Славов: Промените в Конституцията ще се случат по консенсусен начин

Ще се случат измененията в Конституцията. Ще се случат по консенсусен метод. Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" На база на направените оферти за цялостна делене на Висшия правосъден съвет (ВСС) на обособен Съдийски и на обособен Прокурорски ще се откри решение, при което ще има два обособени органа, само че ще има и взаимоотношение, тъй че основни въпроси като бюджет на правосъдната власт, като други организационни въпроси да бъдат обсъждани в общи съвещания на тези два органа ", изясни Славов.

Правосъдният министър уточни, че също по този начин ще има и промяна прокуратурата по този начин, както е заложена. " Въпреки рецензиите, няма да се допусне политическо въздействие в прокуратурата, а тя ще бъде фокусирана върху наказателното произвеждане. Това е задачата на импортирания законопроект ", означи той.

Славов е безапелационен, че е доста значимо цялата конституционна промяна да подсигурява независимостта на съда. " Затова ще бъде записано, че съдът е главен притежател на правосъдната власт и по този метод да няма никакви външни въздействия в правосъдната власт ", добави той.

Правосъдният министър изясни, че реалистичният период сред първо и второ четене за оферти и корекции съгласно него е в границите на месец. " След като в края на другата седмица мине второто гласоподаване на законопроекта, да има период от няколко седмици за оферти, което ще съвпадне с бюджетния развой, и след този период да бъдат признати конституционните промени ", посочи той.

Славов добави, че няма смисъл от бързане, а е значимо да се търси консенсус във връзка с огромните задания, които си слага тази конституционна промяна. А дали до края на годината ще има промени в конституцията, министърът на правораздаването отговори, че това го вземат решение народните представители. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР