Ще се опитам да не се повтарям по вече произнесени

...
Ще се опитам да не се повтарям по вече произнесени
Коментари Харесай

Мая Манолова: Да се върнем към гласуването с бялото и черното камъче

Ще се опитам да не се дублирам по към този момент произнесени причини, а единствено ще напомня, че машинното гласоподаване е въведено пробно още от 2009 година. Машинно гласоподаване имаше по време на европейските и парламентарни избори през 2014 година, както и на президентския избор през 2016 година По време на изборите през 2014 година машинното гласоподаване бе регистрирано като сполучливо извършено и дало отговор на постевените стандарти съгласно отчета на тогавашната ЦИК. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова пред членовете на правната комисия в Народното събрание по отношение на предлагането за анулация на машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори.

,,При изборна интензивност от към 33% е напълно обикновено машините да са били малко употребявани от жителите. Освен това още веднъж желая да подчертая, че машинното гласоподаване не създава недействителни бюлетини'', уточни Манолова.

,,По отношение на оскъпяването на машинното гласоподаване желая да припомня, че цените за наем на машините през 2014 година бяха към 1700 лв., а за президентските през 2016 година малко над 1800 лв., а на последните избори за Европейски парламент цената беше 3000 лева на машина. Тоест наемът е представлявал 70% от цената на машината, тъй че за тези пари машините можеха да бъдат купени'', обясни още омбудсманът.

,,Отмяната на машинното гласоподаване е крачка обратно от прозрачността и модерността, това е все едно от цифровия век да се върнем в каменната епоха. Ами тогава да се върнем към бялото и черното камъче за гласоподаване. За мен ще извършите огромна неточност, в случай че се откажете от машинното гласоподаване. Машините са метод да се усили доверието измежду хората и да създадем изборите легитимни'', означи Манолова.

,,Решението на това Народно заседание в действителност е съдбоносно и историческо. След всичките опити и пилотни планове и изхарчени милиони, препоръчаният законопроект предлага да се вземе противоположен завой на 180 градуса и да се анулира с лека ръка нещо, за което са изхарчени милиони левове. Това решение има капацитет да докара до нарушение на доверието в целия избирателен развой. Призовавам ви да не го вършиме, с цел да покажем, че в България може да има почтени избори'', разяснява ръководителят на придвижване ''България на жителите " Димитър Делчев.

,,Предоставили сме разбор, дали сме спомагателни пояснения. 27% от жителите са избрали да гласоподават машинно, до момента в който в 149 секции въобще никой не е дал своя вот с машина'', уточни и ръководителят на ЦИК Стефка Стоева.

,,Не считаме, че имаме някаква виновност. Машинното гласоподаване обхвана към половината от нашето време. Машините не са неприятни, това сме го казвали. Справихме се с 3000 машини, евентуално ще се оправим и с 6000 машини'', сподели още Стоева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР