Ще се извърши профилактика на машините едновременно и малко преди

...
Ще се извърши профилактика на машините едновременно и малко преди
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Ще поставим 500 машини с демо версия за машинното гласуване

Ще се извърши профилактика на машините по едно и също време и малко преди инсталирането на програмен продукт за гласоподаване на изборите. Ние в ЦИК, която сега се ангажира със съхранението на машините, сме направили инвентаризация - има към 800 устройства за ремонт, осъществен е ремонтът, тъй че всички 12 837 машини са подготвени и могат да се употребяват на актуалните избори.

Това сподели в предаването „ Денят онлайн “ по Nova News заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

„ Най-честите проблеми са с отпечатващото устройство. Много по-малко са проблемите с устройството за смарт картите “, посочи Матева.

Днес в 17 ч. изтече срокът за регистрация на кандидатските листи. „ СИК ще вземат решение да записват последните кандидатски листи и да ни уведомят и изпратят описите, с цел да създадем инспекция. Ако претендент не дава отговор на условията, той ще бъде премахнат от описите и ще имат време до края на септември да подадат различен претендент “, добави представителят на ЦИК.

Матева разяснява сигурността на машините и тайната на вота, като съобщи, че всичко това е подсигурено и сега тече социална поръчка за избор на реализатор за инсталиране на софтуера, както и споразумяване на превоза на машините до СИК.

„ Няма смяна в разпоредбите за това къде може да се гласоподава с машини. Няма промени в Изборния кодекс от предходните избори в тази част. С машини ще се гласоподава в секции с повече от 299 гласоподаватели. ЦИК взе решение, че в секции, в които на предишни избори и във, и отвън страната са дали своят вот повече от 349 гласоподаватели, ще сложим и второ устройство за облекчение на изборния развой, с цел да бъдат по-спокойни гласоподавателите “, осведоми Матева.

Тъй като в сегашния миг нямаме оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, ЦИК изчаква да се разбере дали ще има специфични планувани ограничения в изборния ден, изключително що се отнася до хората под карантина в деня на вота.

Готова е и разяснителната акция, която започва през вчерашния ден. По всички национални медии би трябвало да се излъчват авансово квалифицираните видео материали по 30 секунди, а има основан и 3-минутен филм за гласуването с машина в Интернет страницата на ЦИК. Подготвят се и плакати за машинното гласоподаване.

„ Предвиждаме до 500 машини с демо версия за метода на гласоподаване и считаме при започване на септември да изпратим тези машини. Планираме във всяко обитаемо място с машини най-малко по един ден да се слагат тези устройства на оживени места, с цел да може всеки гласоподавател да не изпитва терзания от машините за гласоподаване и на 2 октомври да гласоподават умерено. Ще има обезпечени и механически лица, “ сподели Матева.

Макар на предните избори да имаше проблем с това, че някои устройства бяха изпратени на неверното място, Матева успокои, че това е било отрегулирано и на тези избори ще се употребява същият метод на превозване. „ От външно министерство се приготвят тези устройства, както и бюлетините се приготвят, с цел да се изпратят в точния момент. За момента към момента не е явен броят на секциите в чужбина “, разяснява Матева обстановката с машините в чужбина.

Матева напомни, че в петък в 00:00 ч. е стартът на предизборната акция, като се надява да се съблюдават разпоредбите и положителният звук.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР