Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза,

...
Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза,
Коментари Харесай

Васил Велев: Цената на водата трябва да се увеличи, за да има инвестиции

Ще реши ли основаването на държавен ВиК холдинг водната рецесия, следва ли нарастване на цената на тока за бизнеса и по какъв начин ще се извърши преходът към закриване на въглищните централи - посетител с коментар по тези тематики в " Още от деня " беше Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Велев разяснява концепцията на държавното управление за основаване на напълно държавен ВиК холдинг, като съобщи, че такива има по света и това не е българско изобретение. Холдингът обаче не взема решение казуса, а единствено основава условия за решаването му.
Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Има две аргументи за водната рецесия - неналичието на вложения, които не се вършат, тъй като това ще оскъпи цената на водата. За да се харесват на гласоподавателите, те се отсрочват или са в най-малък размер, от което ВиК мрежата се амортизиира. Втората причина е, че тези ВиК сдружения по места са една касичка за общинските обединения.
Според Велев, цената на водата неизбежно би трябвало да се усили, с цел да може да се влага в бранша и да се усъвършенства качеството на услугата.
 Правителството основава държавен ВиК холдинг Правителството основава държавен ВиК холдинг
Министерският съвет реши да сътвори „ Български ВиК холдинг'', който да координира цялата водна система на страната. Холдингът ще е напълно държавна со...

Велев разяснява още, че има подготвеност за митинги поради цената на тока за бизнеса.
Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България: От началото на годината ние сме с най-скъпия ток на свободния пазар, без да броим надбавките за непозволена държавна помощ за американските централи. На свободния пазар има монопол - той напълно зависи от БЕХ и БЕХ се държи безусловно несъответстващо. И сега Топлоелектрическа централа " Марица - изток 2 " работи с 50% по-малко от потенциала си. За нас обстановката е скандална и за това ще схванат доста наши членове с февруарските си фактури, ние тогава чакаме и митинги.
Относно прехода към закриването на въглищните централи, Велев разяснява, че в идващите 5 години следва последователно понижаване на мощностите и частичната им замяна с газ.

Когато се заменя електрическата енергия, която се купува на пазара, към нея се заплащат мрежови такси и отговорности към обществото, когато си я произвеждаш самичък, не се заплащат, изясни специалистът. Не е толкоз ужасно това, което следва, в случай че се ръководи добре, безапелационен е Велев.

Относно предложенията за промени в Закона за хазарта, той съобщи, че АИКБ няма публична позиция и няма членове в областта на хазарта, по тази причина не е редно да се вършат изявления.

Вижте целия диалог във видеото!
 Обвързаха живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита Обвързаха живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита
България ще извади битовите консуматори на свободния пазар на ток. Целта е страната ни да получи позволение от Брюксел за удължение на живота на въгл...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР