Ще работим за привличане на нови инвеститори, за завръщане на

...
Ще работим за привличане на нови инвеститори, за завръщане на
Коментари Харесай

Методи Байкушев: Ще търсим нови инвеститори в Благоевград и ще работим за завръщането на хората

Ще работим за привличане на нови вложители, за завръщане на хората, тръгнали от Благоевград и станали сполучливи другаде. Ще стартираме самодейността „ Ела си в Благоевград “, ще поканим всички хора, които са напуснали Благоевград, без значение дали са бизнесмени или експерти, учени в разнообразни сфери и в един конгрес ще ги срещнем с бизнеса, с университетите, дружно ще търсим метод да възстановим Благоевград и да работим за неговия прогрес.
Tова сподели Методи Байкушев, претендент за кмет на Благоевград, повдигнат от ПП-ДБ, в предаването “Денят стартира ” с Георги Любенов. Ето какво още сподели претендентът за кмет:

За преимуществата и проблемите на Благоевград :
Благоевград съумя да резервира престижа си на академични център, имаме два отлични университета - Югозападният университет се стабилизира и имам вяра, че има положително бъдеще. Американският университет трайно е определян като един от най-хубавите университети в България и на Балканите. Имаме две доста положителни гимназии, които са в Топ 100 на българските гимназии. Имаме богат културен живот и доста културни дейци. Това са неща, върху които можем да стъпим.
Проблем е обезлюдяването на града, неспособността да задържим младежите. Основната причина е ниската конкуренция на пазара на труда, липсват задоволително работодатели и вложители, които да основат добре платени работни места. Има един единствен вложител за последните 12 години, относително огромен, който е пристигнал и избрал Благоевград и въпросът е за какво всички други градове съумяват да притеглят работодатели, а ние не можем.

Решенията :
Нашият фокус ще бъде основаването на добре платени работни места, ще работим в три съществени направления. Ще търсим вложителите, няма да чакаме те да идват - аз това съм правил до момента като бизнес юрист, създавал съм контакти с бизнес средите, с комерсиалните камари. Ще участваме в разнообразни конгреси, с цел да сътворяваме доверие в вложителите и да ги убеждаваме, че можем да бъдем в тяхна изгода. За да пристигна един вложител, той би трябвало да има доверие в домакина, той да се държи професионално и отговорно, да покаже преимуществата на града, да показа опциите на просветителните институции, на детските градини, на учебните заведения, къде може да се влага. Много от кандидат-кметовете приказват за индустриална зона, като че ли това е панацеята за възраждането на града.

Да, би трябвало да се направи индустриална зона с път до нея, ток и вода. Но това не е задоволително, би трябвало да има доверие . Градът би трябвало да е прелъстителен, да има мощен хазаин, който да хване вложителя за ръка, да не му търси комисионни и да му покаже, че ще бъде негов сътрудник, а вложителят ще откри къде да построи своето произвеждане.


Ще работим за завръщане на сполучливите хора , излезли от Благоевград и построили бизнеса си някъде другаде. Ще ги убедим да върнат част от своя бизнес в Благоевград, да открият добре платени работни места. Американският университет е дал едни от най-хубавите мениджъри на България и считам, че в региона на високотехнологичните производства и на услугите с висока добавена стойност ние можем да открием нови работни места. Нашите деца мечтаят да правят неща, които трансформират света и ние ще работим точно в тази посока. Ще стартираме самодейността „ Ела си в Благоевград “, ще поканим всички хора, които са напуснали Благоевград, без значение дали са бизнесмени или експерти, учени в разнообразни сфери, в един конгрес ще ги срещнем с бизнеса и с университетите и ще търсим дружно метод да възстановим Благоевград и да работим за неговия прогрес.

За политическата обстановка в Благоевград :
Хората в Благоевград са прагматици, гледат кой в действителност може да свърши работа. Необходимо е да се преодолее извънредно огромното опълчване в града, което се основава и заради характерната медийна среда. Нужен и по-нормален по-широк разговор с всички жители, с бизнеса, с университетите, с неправителствените организации, които са натикани в ъгъла и техните гласове, техните хрумвания не се чуват. Благоевград има потребност от обединител и същински лидер, който да може да приказва с всички и да може да чуе и недоволните, да има приемен ден, за разлика от настоящия кмет, да има опция в това число хората да отидат при него отвън работно време, една събота в месеца. Това са действителните неща, които хората чакат.

За предложенията за смяна на името на града :
В Благоевград хората са консервативни и като цяло не посрещат с положително око сходен вид хрумвания. Аз искрено казано считам, че във връзка с монументи и на история ние би трябвало да създадем повече за информираността на обществото за това на кого е този монумент, за какво е там, за какво някои подлагат на критика тази персона, за какво други я възхваляват. Нека хората сами да преценяват дали и по какъв начин да правят оценка този монумент.

Но считам, че ние би трябвало да гледаме в бъдещето и да се концентрираме върху това какво ще изградим в този момент, а не какво ще разрушаваме, ще сменяме и т. н. Промените би трябвало да са съдържателни, а не официални.
Благоевград си остава Благоевград, що касае моето мнение. Разбира се, в случай че в миналото има настроения и те са преобладаващи в обществото, и се реализира консенсус, може да се мисли за нещо друго, само че като градоначалник, аз считам, че би трябвало да си правя работата и да ръководя града добре, а не да се занимавам с неща, които биха разделили хората, в сравнение с да ги обединят.

За слуховете, че „ Зеленото придвижване “, което е част от коалиция ПП-ДБ, се опълчва на градежа на автомагистрала „ Струма “ заради екологични аргументи.
„ Зелено придвижване “ не е срещу автомагистрала „ Струма “ . Всъщност „ Зелено придвижване “ е за автомагистрала „ Струма “, то просто желае да отбрани дефилето и по тази причина е срещу това, което се предвиждаше досега - скоростен път, който да мине през дефилето.

Разговарях неотдавна с представители на Министерство на районното развиване и благоустройството и имам увещание, че сега се работи по вид, както да се избави съществуващата процедура по утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда, по този начин и цялото придвижване да се изнесе по скатовете отвън дефилето. Мисля, че напълно скоро ще имаме положително решение в тази посока. Фокусът сега се измества върху „ Зелено придвижване “, а съгласно мен би трябвало да се върне върху тези 12 години, в които ние бяхме „ удавени “ от европейски пари, този интервал изтече с приключването на постоянния мандат на ГЕРБ, без да има даже план за автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.

За старта на конституционната промяна в Народното събрание и заплахата рецензията от Венецианската комисия да попречи на промените :
Аз съм за доста по-радикална правосъдна промяна, заявявал съм го обществено. Според мен нашата прокуратура не работи. И единственият метод този проблем да се позволи е прокуратурата да се преучреди напълно, още веднъж, както би трябвало. Очевидно е обаче, че след пет парламентарни избора подобен вид болшинство, за такава радикална промяна, не може да се образува, имаме незаобиколимите фактори като ГЕРБ и Движение за права и свободи, които в доста огромна степен в действителност бяха повода през тези 12 години да нямаме правосъдна промяна.
Ние разчитаме, че всички народни представители от всички политически партии схващат и българското общество е узряло, че имаме потребност от правосъдна промяна, която да придвижи България напред. Критиката като страна на Венецианската комисия не е всъщност на предложенията, тя е във връзка с мотивировката. Знаете, че държавното управление сега работи под голямо напрежение, в това число и Народното събрание, имахме извънредно доста ограничения, които трябваше да се одобряват, с цел да се спасят парите по Плана за възобновяване и несъмнено там е допустимо да са позволени някои грешки или незадоволително подробна обосновка.

Процедурата е задоволително дълга и аз мощно се надявам, че ще се включат уважаваните адвокати в България, висшите съдилища, по този начин, че да създадем правосъдна промяна, която да сътвори предпоставки за по-независима правосъдна система и да усъвършенства работата на прокуратурата, тъй като там продължава да няма никакви съществени крачки.

Това зависи от обществото. Призовавам всички жители да окажат напън върху своите политически представители за това тази правосъдна промяна да види бял свят. Тя не е радикална, тя е рационална, тя ще подсигурява самостоятелност на правосъдната система в стеснен смисъл от прокуратурата, ще понижи политическото въздействие и ще даде опция за повече независимост в тези хора. В българската администрация и в българската прокуратура царува боязън. И ние би трябвало да подкрепим всички ограничения, които могат да освободят тези хора от страха, с цел да могат да си правят работата.

Предизборна обява. пазаруването и продаването на гласове е закононарушение

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР