Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК, написа

...
Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК, написа
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

Ще проведем нов конкурс за Войнишкия монумент пред НДК, написа късно довечера кметът на София Васил Терзиев във Facebook.

По-рано евродепутатът Андрей Ковачев остро разкритикува решението на Терзиев да приключи състезанието за възобновяване на мемориала и изиска оставката на кмета.

Според столичния кмет " средата, в която живеем, все по-ясно потвърждава, че единственият метод да изградим виновна визия за бъдещето, е като проведем прям диалог за предишното си ".

Той съобщи, че Войнишкият монумент е обект на доста разногласия и е образец за нуждата от осъзната полемика за историята.

" Темата за този монумент има и особено, персонално значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата международна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на градежа на шосето сред Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и патронът не е бил изваден, а излязъл самичък когато прародител ми бил на над 70 години. През тези две години, до момента в който той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български фамилии. И те не трябва да оставят и капка подозрение у който и да било - паметта на починалите бойци в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата международна война би трябвало и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да създадем това в единодушие. Без подозрения в легитимността на състезанието, без напрежения сред общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ. За това взех решение за преустановяване на актуалната процедура за осъществяване на състезанието ", съобщи Терзиев.

Кметът написа още, че ще бъде извършен нов конкурс с урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на жителите.

" Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за публично разискване на извършените през годините състезания и слабостите и грешките, които е неотложно да изправим. Благодаря за самодейността за такава среща на Съюза на архитектите в България. Ще поставим старания допустимо най-вече създатели да се включат с планове в идващия конкурс. Ще търсим другите гледни точки и ще стъпим на данни и разбори на публичното мнение. Ще създадем всичко належащо целият развой да бъде отворен и обществен, тъй като ще приказваме за история и завещание, за изкуство и разнообразие, за това от кое място идваме и къде желаеме да стигнем като общество. И на първо място ще проведем почтен, аполитичен диалог - тъй като и предишното, и бъдещето ни го изискват ", добави Терзиев.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР