Ще предприемем съвместни действия с България и аз ще отида

...
Ще предприемем съвместни действия с България и аз ще отида
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Ще отида в България следващата седмица за разговори за Шенген

" Ще предприемем взаимни дейности с България и аз ще отида в България идната седмица за диалози и с цел да дадем сигнал, че сме готови ". Това съобщи Клаус Йоханис.

Румънският президент добави, че една от тематиките на Европейския съвет ще бъде миграцията и още веднъж акцентира, че Румъния не е източник на миграция, нито директна страна, и че умее да пази границите си, оповестява телевизия Диджи 24.

" Румъния не е източник на миграция и не е директна страна, умеем да пазиме границите си. Проблемът обаче е европейски, ясно е, че и ние желаеме да участваме в намирането на най-хубавите решения ", съобщи Йоханис преди присъединяване си в Съвета, който се организира през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че на съвещанието на Европейския съвет ще бъдат разисквани въпроси, свързани със отбраната на външните граници на Европейски Съюз, по-бързото връщане на мигранти, по-бързата обработка на молбите за леговище и изрази готовността на Румъния да сътрудничи по тези въпроси.

" Да не се бърка миграцията с Шенген. Шенген се отнася за свободата на придвижване на европейския жител. Когато приказваме за миграция, приказваме за процедури, които се отнасят до хора, идващи от пространството отвън Европейски Съюз. Разбрахме, че съгласно мнението на някои страни членки има връзка сред тези неща и затова желаеме да намерим най-хубавите решения ", уточни Йоханис.

Йоханис акцентира, че " Румъния в никакъв случай не е част от казуса, а се пробва да бъде част от решението и да способства за това ".

" За мен, Румъния и румънците е значимо да влезем в Шенген, само че дано не свързваме полемиката с избрана дата. Тези неща зависят от доста европейски съображения. За страдание, те се отнасят и до вътрешната политика в някои страни членки, не считам, че това е положително нещо, само че не може да се пренебрегне ", означи Йоханис.

" Ще предприемем взаимни дейности с България и аз ще отида в България идната седмица за диалози и с цел да дадем сигнал, че сме готови ", съобщи румънският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР