Ще предложим в следващия програмен период по оперативните програми да

...
Ще предложим в следващия програмен период по оперативните програми да
Коментари Харесай

В следващия програмен период да се финансират интегрирани туристически проекти, предлага министър Ангелкова


Ще предложим в идващия програмен интервал по оперативните стратегии да се финансират огромни, интегрирани туристически планове. Планираме да стартираме с девет плана, по един във всеки туристически регион за обмисляне. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петата кръгла маса по плана „ Сподели България “ в Кърджали.

Тя разясни, че сега се водят договаряния и се работи по предварителната подготовка и разбор на плановете. Създадена е и работна група, която да очертае проекта, в идващия стадий на подготовка ще бъдат включени локалната власт и бизнеса, изясни министърът. Възможностите за разпределяне на средства са от бъдещата стратегия за районно развиване или за развиване на селските региони. Сега е точният миг, в който би трябвало за започват първичните действия, тъй като пътят който се минава преди да се приключи едно предложение е доста дълъг и постоянно лишава време.

Инициативата „ Сподели България “, може да подкрепи и създаването на тези планове, съобщи министър Ангелкова. Инициативата се осъществя взаимно сред Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Тя включва основаването на 12 винено-кулинарни дестинации, обхващащи повече от 50 общини и над 100 туристически атракции.

Основен фокус на дебата в Кърджали бяха дестинациите „ Сакар “ и „ Родопи “. Във форума участваха Севда Камбурова, заместник-областен шеф на област Кърджали и инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното. Дестинация „ Сакар “ включва общините Харманли, Любимец, Свиленград, Тополовград. Част от са едни от най-емблематичните туристически обекти от района, обичайните храни и присъщото вино. Дестинация „ Родопи “ обгръща общините Смолян, Хасково, Кърджали и Ивайловград. В нея са включени емблематични туристически атракции освен за района, само че и на национално равнище. Това са Перперикон, монументът Св. Богородица, Вкаменената женитба, Каменните гъби, Дяволският мост и Татул. Част от дестинацията е типичната кухня и вино.

Идеята на дебатите е всички заинтригувани страни- бизнесът и локалната власт да дадат своите менения и оферти, с което да създадем един работещ план, уточни министър Ангелкова. И добави, че чакаме по този метод да надградим и завършваме нашата концепция. Считаме, че тази самодейност ще помогне за обогатяване и допълнение на летния и зимния туризъм-основните ни туристически артикули, съобщи министърът.

Утвърдените от бизнеса и локалната власт дестинации ще бъдат показани през октомври, осведоми.министър Ангелкова. Предвижда се дейна маркетингова акция, с която да я превърнем в различим знак на плана и на разнообразния туристически артикул на страната. За нас е значимо планът да бъде приключен в период, с цел да може да бъде включен и в Годишната стратегия за Национална туристическа реклама 2019 година, изясни министърът. И добави, че той ще подкрепи за популяризирането и развиването на районния туризъм, което ще повлияе и на напредъка на бранша на национално равнище.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР