Ще предложим промени в системата на управление на държавните висши

...
Ще предложим промени в системата на управление на държавните висши
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Държавните висши училища ще трябва да имат поне четири стратегии за развитие

Ще предложим промени в системата на ръководство на държавните висши учебни заведения и ще обсъдим с университетските среди общите тактики за развиване на държавните висши учебни заведения, като те би трябвало да имат най-малко четири тактики за развиване. Това съобщи на конференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила, уточнявайки, че тези тактики ще бъдат разисквани на полемики.

"До огромна степен имаме единогласие, че към този момент би трябвало да се откажем от тактиките за екстензивно развиване и за разкриване на нови факултети, специалности и професионални посоки, и да приказваме за развиване, което да прибавя качество във висшето обучение, да покачва научната активност и да усъвършенства връзката с пазара на труда ", разяснява министър Вълчев. Той изясни, че едната от тези четири тактики ще е за поощряване на научната активност във висшите учебни заведения, втората ще е за дигитализацията и електронизацията на образованието на студентите, третата тактика ще е за вложението в млади преподаватели в университетите, а четвъртата - за включването в европейски академични мрежи.

Приоритет на МОН ще са промени в Закона за висшето обучение, които ще обиден акредитацията, ръководството на държавните висши учебни заведения и настоящия модел на академично самоуправление, разгласи министър Вълчев. Той сподели, че през днешния ден Министерският съвет е одобрил решението за приема на студенти за идната образователна година и посредством него се преструктурира приемът от тези професионални посоки с по-ниско търсене на пазара на труда към такива с по-голямо търсене на експерти. Увеличен е приемът в предпочитаните професионални посоки - инженерно-техническите науки, аграрните науки и в педагогиката, като се дават спомагателни стипендии на студентите в тези посоки.

Голяма част от неизпълнения банкет е в частните висши учебни заведения, сподели министър Вълчев. Той добави, че данните от предходната година демонстрират, че в частните висши учебни заведения осъществяването на гласувания банкет за студенти е приблизително 38 %.

От МОН оповестиха, че се чака Европейска комисия да възвърне 170 милиона лв. по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък " за осем плана, които бяха "замразени " през февруари 2017 година и плановете бяха платени със средства от бюджета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР