Ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от средната

...
Ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от средната
Коментари Харесай

Лазаров: Ще предложим увеличение на минималната работна заплата

Ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от междинната работна заплата по отношение на предходната година. Това е в границите на 770 лв. . Това е базов вид на разискване на този стадий. Това съобщи служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, представен от БГНЕС.

Служебният министър показа екипа си и цели в работата му. Татяна Георгиева е шеф на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри, съобщи Българска телеграфна агенция.

Последователност, последователност и експертиза

са били критериите при образуването на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и дамите, уточни Лазар Лазаров.

Част от активността на министерството е ориентирана към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, уточни служебният министър .

Всеки, който получава помощ за отопление, ще получава с 20% повече спрямо предишния отоплителен сезон. По-високата помощ ще стартира да се изплаща от 15 август, посочи Лазар Лазаров.

Предприети са дейности и за разширението на обсега на лицата, които имат право на такава помощ .

Почти 196 000 са подадените заявки за помощ, а на 108 000 към този момент е отпусната, сподели още служебният министър на труда и обществената политика.

Предвижда се над 530 000 души с ниски приходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенични материали, а услугата „ Топъл обяд " ще получават над 50 000 нуждаещи се.

Онова, към което се ориентираме, е ограничение на отрицателните резултати на рецесиите върху виталното ниво и пазара на труда в България ,

съобщи служебният министър. Един от целите, който Лазаров очерта, е обезпечаването на поддръжка на хората и фамилиите с ниски приходи в идните месеци. Съществена мярка в тази посока е утвърдената Програмата за храни и главно материално подкрепяне, означи той. До 2027 година ще разполагаме с 411, 7 млн. лв., с които ще бъде оказа поддръжка за над 600 хиляди души, напомни той. Като нови начинания Лазаров уточни даването на пакети с хигиенични материали и сходни артикули, които да окажат поддръжка на фамилии с деца и лица, жертви на принуждение. Помощта ще бъде предоставена минимум два пъти в годината, посочи общественият министър.

Бяха подхванати дейности, с които размера на поддръжка на най-нуждаещите се с целева помощ за отопление беше непокътнат

и паралелно бяха планувани спомагателни средства, напомни Лазаров. Очаква се над 310 хиляди души да имат опцията да се възползват от тази помощ, посочи той. По-високата помощ ще стартира да се изплаща от 15 август, тъй че лицата ще имат опция да създадат своя избор по какъв начин и с какво да осъществят своите дейности за отопление, счита общественият министър.

Излизането с предложение за размер на линията на беднотия е другият акцент в дейностите на ведомството .

Тя последователно стартира да се трансформира в главен измерител в провеждането на някои политики, акцентира Лазаров. Той сподели, че към сегашния миг тя е сложена в основата на финансовата поддръжка, която получават хората с увреждания. Една от политиките, която започнахме в предходните държавни управления, беше последователно да обвържем линията на бедността със обществените помощи, съобщи Лазаров и подсети, че предходната година са били направени промени в корекционните коефициенти, по отношение на които се пресмятат обществените помощи и прага на достъп до тях, тъй че на процедура линията на беднотия се съдържа в изискванията за достъп и размерите на помощите. Ще предложим на нашите обществени сътрудници размер на помощта в рамките на 504 лв., съобщи Лазаров. По думите му това е 22% покачване по отношение на настоящия размер на линията на беднотия.

Другият главен въпрос, по които ще работим, е обвързван с определянето на размера на минималната работна заплата за идната година ,

уточни Лазаров. Според него тя е значим индикатор в стопанската система, като с изключение на стопански функционалности, тя има и обществена съставния елемент. За 2021 и 2022 година осигурихме непрестанно даване на услугата „ Топъл обяд “, предоставихме поддръжка за 74 хиляди деца. Предоставянето на услугата „ Топъл обяд “ е обезпечено до края на септември, подсети Лазаров и посочи, че ще бъдат подхванати дейности, тъй че общините да могат да аплайват и да получат опция да продължат даването на услугата без спиране от 1 октомври 2022 година

Мерките, ориентирани към пазара на труда, следват идващия главен приоритет

- ограничение отрицателните резултати върху пазара на труда, уточни Лазаров. В последните месеци нивото на безработица се задържа ниско и се доближава до естественото. Нашите действия са не толкоз за понижаване разнищете на безработица, по отношение на повишение коефициента на претовареност, акцентира Лазаров. По думите му акценти са поддръжката на младежите за започване на първа работа, хората с увреждания, лицата в пред пенсионна възраст и стопански неактивните лица.

Лазаров разгласи, че на следващия ден следва разискване със обществените сътрудници на предложение на министерството за даване на 5млн. 600 хиляди лв.

за обезпечаване спомагателна претовареност за лица от уязвимите групи. По думите му тези средства са част от Националния проект за деяние по заетостта и ще поддържа над 25 хиляди лица да бъдат включени в претовареност и образование на към 11 хиляди души.

С особена значимост е ръководството на средства от Европейския обществен фонд, акцентира Лазаров.

Програма „ Развитие на човешките запаси “ е с общ бюджет от над 3 милиарда 850 хиляди лв., които ще доближат до 740 хиляди души, сподели общественият министър. Съгласно Плана за възобновяване и резистентност са изпълнени измененията в Закона за поощряване на заетостта, уточни Лазаров. Предвидено е обвързване на обществените заплащания с границата на бедността, сподели Лазаров. Други акценти са модернизирането на системата за дълготрайни грижи за възрастни и хора с увреждания, основаване на условия за цифрови образования в особено създадена платформа, както и цифровизация на услугите на организациите към ведомството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР