,,Ще предложим изменения в Кодекса за социално осигуряване и юридически

...
,,Ще предложим изменения в Кодекса за социално осигуряване и юридически
Коментари Харесай

Държавата щяла да плаща 60% от заплатите на служителите на затруднени компании

,,Ще предложим промени в Кодекса за обществено обезпечаване и юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят своите чиновници или още 3 месеца да ги задържат и да може да се възползват от поддръжка от страната в размер на 60% от възнаграждението.
Тази поддръжка ще бъде трансферирана към юридическите лица, като те ще би трябвало да я добавят до 100%. Надявам се тази мярка да може да помогне до три месеца``. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на среща със обществените ни сътрудници във връзка с ограниченията, които взимаме и до каква степен са удачни в подтекста на рестриктивните мерки на разпространяването на ковид.

По самодейност на министър-председателя организирахме среща със обществените ни сътрудници във връзка с ограниченията, които взимаме и до каква степен са удачни в подтекста на

,,Ако някой може да даде даде точна диагноза по кое време ще завърши сегашната обстановка, той ще заслужи премия от Нобеловия комитет. На този стадий би трябвало да съхраним ресурсите си. Вчера анонсирах мярката, обвързвана с поддръжка за опазване на претовареност за компаниите, които изпитват рестриктивните мерки на своята активност поради изключителното състояние. Преди да доразкажа мярката, желая още един път да обърна внимание, че на този стадий цялата стопанска активност е позволена и може да се организира – строителство, услуги, банкова активност. Целта е общественото ограничение. Ако тук-там някои държавни органи са показали прекомерно огромна суровост, апелирам за опрощение. Това, което е неразрешено да действа, са заведения за хранене, увеселителни заведения и като цяло места, в които се струпват доста хора. С други думи стопанският живот е стеснен до общественото дистанциране``, изясни Горанов.

,,Сред инструментите, които да подкрепят кредитната система, е предлагането за нарастване с 500 млн. на капитала на Българската банка за развиване. Това ще е в две посоки – едното е издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, което ще понижи финансовата тежест. Преценката ще бъде самостоятелна за всеки проблем. И втория инструмент с посредничеството на комерсиалните банки: Българската банка за развиване да взе участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения. Това ще става с посредничеството на комерсиалните банки – по този начин ще се обезпечава гратис финансиране на тези компании, които прибегнат до сходно решение. Но занапред ще изникват доста краткосрочни и дълготрайни ограничения в тази насока``, разяснява още той.

,,Ако успеем да избегнем този пик на ковид, нашите жители ще бъдат по-малко наранени. Възможен е и сюжет, при който ще се постанова да живеем с този вирус още доста месеци. При една сходна рецесия няма по какъв начин всички да излезем сухи от водата. Ще има претовареност, която ще изчезне, ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват``, съобщи министърът на финансите и увери, че на този стадий страната няма неизплатени отговорности по отношение на бизнеса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР