Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско

...
Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско
Коментари Харесай

Отменяме забраната за внос на украинско зърно, обеща министър Гечев

Ще предложа анулация на националната възбрана за импорт на украинско зърно, защото тя се обезсмисля откакто има европейска. Имаме, 2,5 млн. тона първокачествена пшеница, 1,5 млн. тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед. Имаме остатъци, не можем да приказваме за никаква далавера, нито повдигане на цената на хляба. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев от Пловдив.

По думите му идната седмица ще организира среща със земеделския министър на Украйна.

„ Дебатът за коридорите продължава. Европейска комисия регистрира проблемите на България. До 5 юни имаме въведена възбрана на пет култури. България ще позволява всички украински товари, които са за реекспорт. Ще предоставяме данни и за сухото мляко и меда, има количества украински мед, които са двойни. Европейска комисия ще обследва още украински артикули, с цел да се види дали има аномалии, тъй че след 5 юни може да се включат още артикули “, уточни министърът.

И добави, че другата седмица се чака Европейска комисия да разгласи сумите за обезщетения на зърнопроизводителите.

„ Има огромни количества зърнени култури, на които няма по какъв начин да се качат цените. Потребителите да са спокойни – няма да има разтърсвания на пазара. Борсите на зърното падат, няма да има никакъв проблем с цената на олиото и хляба, незначителни са количествата украинско зърно, попаднало в хляба. Как да се вдигне цената на нещо, което имаме в остатък?
Решението на Европейска комисия е извънреден триумф за България,
благодаря на редовите специалисти, които се занимаваха от министерствата на стопанската система и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, само че това значи, че България е пълностоен член на Европейски Съюз. Също по този начин значи, че Европейски Съюз е с вътрешна взаимност сред самите страни. България упорства за европейски механизми за аномалиите “, съобщи Гечев. И изрично съобщи, че всеки длъжностен министър се надява скрито да има постоянен кабинет и добави, че наследството във всеки бранш ще е положително.

Вчера Европейската комисия реализира договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за преноса на украински артикули.

Той ще бъде обновен, а против това Евросъюзът вкарва изключителни
защитни ограничения за отбрана на зърно
или по-точно на четири съществени продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези ограничения за момента не се оповестява. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро. удължи и с една година коридорите на взаимност за безмитен пренос от Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР