Ще предложа на Надзорния съвет на НЗОК и личните лекари

...
Ще предложа на Надзорния съвет на НЗОК и личните лекари
Коментари Харесай

Предложение: и личните лекари да издават безплатни рецепти за COVID-19 |

" Ще предложа на Надзорния съвет на НЗОК и персоналните лекари да могат да издават безвъзмездни предписания за домашно лекуване на ковид ". Това заяви по БНР шефът на здравния фонд проф. доктор Петков Салчев.

Той посочи, че това е било разисквано на срещата в Министерство на здравеопазването през вчерашния ден.

По думите на Салчев има напън върху лечебните заведения, има и нараснали разноски най-много за консумативи, точна по тази причина, превантивно, клиничната пътека за лекуване на коронавирусна зараза е увеличена от 1200 на 1400 лева, това подкрепя лечебните заведения, сподели той.

Управителят на НЗОК заяви, че заплащанията по отношение на предходната година са увеличени съвсем двойно със 179%:

" В края на месеца би трябвало да седнем и да обмислим по какъв начин средствата в болничната и извънболничната помощ да бъдат ориентирани за вдишване на нарасналите разноски ", добави той.

Според него свободни кревати за пациенти с ковид и в страната, и в столицата има, само че на обособени места липсва добра организация, не е добър и триажът на пациентите. 

По думите на Салчев, сигналите, че доста от лечебните заведения не могат да усилят леглата за Коронавирус пациенти, не дават отговор на истината. Той акцентира, че по мнение на медици потреблението на кислорода нерядко е превантивна мярка и е належащо по-точно да се преценя който да бъде включен. 

Парите за работещите на първа линия са изплатени, закъснението е наваксано, заяви още шефът на НЗОК, освен това - бонусите не са 1000, а 1200 лева за лекарите, които работят в Коронавирус отделенията на цялостен работен ден.

Няма заплаха парите на Касата да не стигнат, увери проф. Салчев.

" До момента на лечебните заведения сме изплатили 1 милиарда и 394 млн.лв., единствено за COVID-19. 224 млн. лева са преведени за работа в неподходящи условия. Имаме предпочитание, и се водят диалози, средствата до края на годината да бъдат пренасочени по този начин, че да отговорят на потребностите на лечебните заведения. В момента за лекуване на тежкоболен пациенти НЗОК заплаща по 750 лева дневно ", уточни шефът на Касата.

Според него неимунизирани пациенти с подправен документ, които се лекуват в болница, би трябвало да заплащат лекуването си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР