Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и

...
Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Вятърът, газът и соларите смачкаха въглищните централи

Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли съглашението сред властта и протестиращите да не докара до високи обществена и потребителска цени? Има прогнози за скок в цената на електрическата сила у нас през идната година. Той ще се равнява на 10%, само че ще е разследване на спекулации на пазара. Темата разяснява в ефира на Нова ТВ икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов.

Плавният преход планува централите на въглища да са като леден запас за електрическа енергия и да се включат при потребност, да вземем за пример зимата, изясни Ангелов. По думите му концепцията е те да не са главен източник на сила, само че да работят още 10-15 години.

Винаги е мъчно при преход. Цените на тока сега са доста по-ниски и няма потребност въглищните централи да работят на най-много. Миналата година те работиха на 100%, само че обстановката беше друга. Сега би трябвало да бъдат като леден запас, да станат балансьор на системата, само че няма да работят към този момент на 100%. Идеята е те да не са главен източник на сила, само че да работят още 10-15 години. И в този преход има доста плаващи фактори, които би трябвало да контролираме, изясни икономистът.

По думите му ние има 50% повече мощности от нужните за произвеждане на електрическа енергия, по тази причина няма потребност да внасяме. Ние внасяме малко, само че изнасяме доста повече, когато цената е по-изгодна. Структурно ние сме експортьор, по тази причина въглищните централи не можем да ги натоварим оптимално, когато няма къде да осъществяваме творби от тях ток. В същото време Чаира се скапе, а там предходните години се съхраняваше творби на ниска цена ток, с цел да го продаваме по-скъпо, уточни Ангелов.

Той акцентира, че вятърът, газът и соларите са причина да бъдат „ смачкани “ въглищните централи.

Всички в България построяват солари, само че не се построяват вятърни централи, тъй като стъпката за вложения е по-трудна. (…) А в този момент, когато свършат дълготрайните контракти с така наречен американски централи, би трябвало да бъде основан различен механизъм във връзка с производството на ток от въглищните централи, посочи още веднъж икономистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР