Ще поскъпне ли с 60,01% природният газ за август? Комисията

...
Ще поскъпне ли с 60,01% природният газ за август? Комисията
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли с 60% природният газ? КЕВР решава днес на закрито заседание -

Ще нарастне ли с 60,01% природният газ за август? Комисията за енергийно и водно контролиране ще реши през днешния ден на закрито съвещание каква да бъде цената, по която " Булгаргаз " да го продава на крайните доставчици и на лица с лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Дружеството предложи тя да стане 297,89 лв. за мегаватчас при  186,17 лв. за юли.

На откритото съвещание на 9 август ръководителят на КЕВР Иван Иванов насочи много въпроси към изпълнителния шеф на " Булгаргаз ", в това число за какво не е внесъл заявката си в точния момент. Изискването е то да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението, т.е. на 10-о или 11-о число предходния месец. До 1-во число на съответния месец " Булгаргаз " има право да внесе поправено заявление.

Иванов уточни, че условието за подаване на заявката 20 дни преди датата на приемане на решението не е условност, тъй като бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат изясненост за цените, по които да реализират покупко-продажби.

Законът за енергетиката планува КЕВР да наложи глоба на " Булгаргаз ", в случай че не подаде в точния момент заявките си, по тази причина ръководителят на регулатора предизвести, че в случай че до 11 август от " Булгаргаз " не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни наказания на публичния снабдител.

На 3 август Иван Иванов сподели, че регулаторът ще ревизира всички документи, съпътстващи заявката на " Булгаргаз ", само че пълномощията на регулатора са в две насоки - да ревизира дали заявката е в сходство с дълготрайния контракт (в случая само с Азербайджан) и дали са спазени законовите условия.

" Това, което мога да кажа, е, че извънредно тежката обстановка, обвързвана с високите цени на природния газ, задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които на първо място да подсигуряват публичният снабдител " Булгаргаз " (на правилото на минимални разноски за доставка на естествен газ) да обезпечи тези количества за контролирания пазар ", съобщи тогава Иван Иванов. Той разясни, че контролираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните сдружения, вторият - топлофикационните сдружения, които имат лиценз за произвеждане на топлинна сила.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР