Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула и

...
Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: България не може да се справи без руски газ и петрол за в бъдеще

Ще поставим всички старания да няма корист и далавера и това, което вършим в поддръжка на страната и стопанската система да не бъде злепоставено посредством блян за бързи облаги от частни ползи. Държавата ще си влезе в ролята и ще подсигурява на хората, че това, което вършим за тях, ще стигне действително до тях. Това сподели Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността, в предаването „ Офанзива " на NOVA NEWS.

По думите й в сегашната комплицирана икономическа обстановка и при растяща инфлация би трябвало да бъдат приложени всички вероятни ограничения, които не нарушават финансовата дисциплинираност, с цел да бъде омекотен животът на хората, на стопанската система и промишлеността. Намаляването на Данък добавена стойност за парното и топлата вода от 20 на 9% е една от тези ограничения. Хората, които не употребяват парно и топла вода, не са толкоз наранени от фрапантното им нарастване, означи вицепремиерът във връзка това, че тази мярка не визира всички българи.

Намаляването на Данък добавена стойност на пропан-бутан и газ от 20 на 9% съгласно Нинова би трябвало да докара до действително понижение на цените по бензиностанциите, защото те са измежду контролираните от страната артикули.

Ако цените на пшеница, на ток, на консумативите, които хлебопроизводителите употребяват, не скочат фрапантно, цената на хляба би трябвало да намалее при въвеждан на 0% Данък добавена стойност. „ Ако обаче консумативите скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, с цел да не подвигат повече от това, което е в този момент, цената ", разясни Корнелия Нинова.

От 1 юли пенсията ще се усили с 10% и към нея се прибавят тези 60 лева, които оставят вечно част от пенсията. „ Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или различен ръководещ ", разясни Нинова. От 1 октомври пък ще има преизчисляване на всички пенсии по нов метод, който е по-справедлив и отразява действителния принос на всеки като застрахователен приход и стаж, изясни вицепремиерът.

Продължава поддръжката за промишлеността за компенсиране цената на тока. Бизнесът ще употребява газ на цените, на които „ Газпром " е доставял синьо гориво досега, а в случай че има оскъпяване, разликата ще бъде поета от страната. Ако Европейски Съюз вземе решение за налагане на ембарго на вноса на съветски нефт, България ще наложи несъгласие, съобщи Нинова. „ Това искаше българската стопанска система и промишленост, това сме го постигнали. Смятам, че това са доста действителни ограничения, които ще укрепят стопанската система и ще й дадат развиване ", уточни вицепремиерът.

Според нея България не може да се оправи без съветски газ и нефт за в бъдеще и страната ни би трябвало да възобнови договарянията за доставки от „ Газпром ", тъй като това е от народен интерес.

По думите й доста от нещата, за които Българска социалистическа партия се е борила през последните 10 години като съпротива, в този момент са почнали да се осъществят. Темите за нарастване на минималната работна заплата и необлагаем най-малко не падат като оферти от стана на Българска социалистическа партия за в бъдеще.

Вицепремиерът се разгласи за привикване на КСНС при президента. „ Винаги е потребно този орган да заседава, тъй като там са показани всички партии и служби. Ако би трябвало, съветът още веднъж ще удостовери досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, до момента в който не се извърши договорът. Решенията за България се взимат в България от българските институции. Решението за повдигане на ветото няма да бъде променено ", безапелационна бе тя.

Според Корнелия Нинова няма да се стигне до предварителни парламентарни избори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР