Ще оцелее ли Обединеното кралство след Брекзит? Единството му е

...
Ще оцелее ли Обединеното кралство след Брекзит? Единството му е
Коментари Харесай

Брекзит: единството на Обединеното кралство е под въпрос

Ще оцелее ли Обединеното кралство след Брекзит? Единството му е сложено на тежко тестване от излизането от Европейски Съюз и от районните желания за самостоятелност, засилени от пандемията. До такава степен, че страната може да се разпадне, предизвестяват даже някои специалисти.

"Въпросът е дали Брекзит ще докара до края на Обединеното кралство. Това сигурно е допустимо и даже е евентуално най-вероятният излаз ", споделя Джон Спрингфорд, заместник-директор на мозъчния концерн Център за европейска промяна.

Според специалиста с или без комерсиално съглашение с европейците, въздействието на Брекзит, настъпил на 31 януари тази година, ще задълбочи районните разделения, когато ще се прояви съответно. Това ще стане от 1 януари, когато страната ще напусне митническия съюз и единния европейски пазар след края на един временен интервал, обезвредил шока.

Съюз сред четири народи, страната е надълбоко разграничена от референдума за Брекзит, състоял се през 2016 година И в случай че Англия, която е най-населена, и Уелс гласоподаваха за разкъсване с Европейски Съюз, то Северна Ирландия и Шотландия поддържаха оставането в Европейски Съюз.
Привържениците на независимостта в последните две провинции мъчно одобряват посланието на английския министър председател Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, който повтаря наляво и надясно, че Обединеното кралство ще просперира, откакто вечно обърне тил на Европейски Съюз на 1 януари.

В Шотландия Брекзит беше катализатор за нов подтик на идеята на независимостта - един въпрос, който изглеждаше решен след неуспеха на референдума за самоопределяне през 2014 година

С пагубни за хората и стопанската система последствия, пандемията от новия ковид, ръководена на друго равнище от районите, затвърди тази наклонност. Смята се, че локалният първи министър от Шотландската партия за самостоятелност Никола Стърджън ръководи устойчиво рецесията спрямо Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, за който се счита, че работи безредно, като това подхранва стремежите за самостоятелност.

"Периоди на слаб напредък имат наклонността да ускоряват политическата поляризация ", споделя Джон Спрингфорд. "Добавете към това Брекзит, едно доста непопулярно в северната част на страната консервативно държавно управление и поддръжката за независимостта още повече ще нарасне ", акцентира той.

Отцепването в никакъв случай не е имало толкоз попътен вятър в платната си, съгласно неотдавнашните допитвания, от които едно, оповестено в средата на декември, демонстрира, че "Да " за независимостта на Шотландия ще победи с 58 %, до момента в който през 2014 година "Не " на независимостта победи с 55 %.

Никола Стърджън счита да капитализира добре тази известност, с цел да се опита да завоюва изборите за шотландския парламент на 6 май 2021 година и да ускори натиска върху Джонсън, който изрично изключва концепцията да провежда нов референдум за Шотландия.

"Шотландската национална партия се надява, че колкото по-силно се показа на изборите, толкоз по-трудно ще бъде за английския министър председател да продължава да споделя "Не ", показва Никола Макюън, учител по териториални политики в Единбургския университет.

Нищо не разрешава обаче да се твърди, че консервативният водач ще отстъпи. И една самостоятелна Шотландия, интегрирана в Европейски Съюз, както тя желае, би била принудена да се откаже от английската лира и да издигне с Англия една много твърда граница, с цел да резервира цялостта на единния пазар.

Но тези стопански причини могат и да не окажат такова влияние, както при референдума през 2014 година "Ковид и Брекзит направиха по-малко сигурна икономическата сигурност, давана от Обединеното кралство ", показва специалистът.

От другата страна на морето въпросът за обединяването на остров Ирландия се върна на напред във времето, над 20 години след края на спора, който окървави английската провинция Северна Ирландия.

До мирното съглашение от 1998 година католиците републиканци, последователи на обединяването, и лоялистите протестанти, бранители на оставането под английската корона, се конфронтираха яростно, което лиши живота на 3500 души за три десетилетия.

Така че някои гледат с доста неприятно око на връщането след Брекзит на границата с Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз, макар че европейците и британците желаят да я създадат допустимо най-невидима.

През февруари, с аргумента, че Брекзит е трансформирал обстановката, лидерката на националистическата партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд, чиято групировка победи на парламентарните избори в Северна Ирландия, съобщи, че референдум за обединяването на острова може да се състои след три до пет години.

Но за Дъблин, чийто приоритет е мирът, "катастрофалният сюжет би бил къса победа за обединяването, водеща до гневен отговор на юнионистите ", споделя Джон Спрингфорд.

В най-дискретния Уелс, националистическата партия Плайд Камри също даде обещание референдум за самоопределение, в случай че завоюва идващите районни избори - едно разединение, което на този стадий наподобява обаче необикновено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР