Ще оцелее ли най-мощната валута в света – около 90%

...
Ще оцелее ли най-мощната валута в света – около 90%
Коментари Харесай

Ще успее ли заговорът срещу долара?

Ще оцелее ли най-мощната валута в света – към 90% от покупко-продажбите до неотдавна се фактурираха в долари, 50% от интернационалните разплащания към момента се правят с тях, а над 50% от запасите в света са в американски банкноти. Защо ли? Защото от Втората международна война те са със специфичен статут на всемогъщ хегемон на пазарите, тъй като са световно разплащателно средство, съхраняващо цената си даже при най-свирепите рецесии.

За неволя, облаците над зелените хартийки в последно време се сгъстяват и паниката се бие не от какъв да е. Алармата бе вдигната не от съперниците му, а от най-върлите бранители на американската валута.

Сред тях е един от най-авторитетните мозъчни тръстове в Съединени американски щати, влияещ най-малко от стотина години на външната политика на страната, и две от най-големите банкови групи: JP Morgan и Goldman Sachs Asset Management. Любопитното е, че без значение една от друга трите институции обществено показаха терзанията си, а „ 24 часа " ги откри на уеб страниците им, където са без непотребни под паника окраски.

„ Хегемонията на щатския $ е под въпрос заради геополитически и геостратегически промени, в това число продължаващата руско-украинска рецесия – означават анализаторите на JP Morgan. - Въпреки че доларът резервира доминирането си в преводите, във валутните запаси се прави известно дедоларизиране. Щатските пари губят ненапълно въздействие и на петролните пазари, където от ден на ден продажби към този момент се правят във валути, разнообразни от $. " Goldman Sachs на собствен ред установи, че в случай че през 2002 година доларът е представлявал 72% от валутните запаси в света, то 20 години по-късно – през 2022 година, към този момент има спад и те са намалели до 58%.

Причината за паниката е, че тази валута е със статут на леговище при рецесии и в случай че има оттегляне от нея, поражда въпросът кой е кандидатът за престола ѝ? Всички помнят по какъв начин по време на кошмарната финансова турбуленция през 2008 година и идната по време на пандемията вложителите всеобщо търсеха щатските пари, с цел да спасят цената на активите си. Факт е, че доларът се оправи съвършено с провокациите, тъй като, от една страна, Съединени американски щати са международен печатар на пари, а от друга, те постоянно първи излизат от рецесиите.

Федералният запас съумява по-добре да овладее сериозните обстановки от останалите централни банки в света. Според някои обяснението е, че се ръководи от най-старите и авторитетни частни финансови институции в Съединени американски щати, претърпели какви ли не произшествия. Но този необикновен статут на $ се дължи и на обстоятелството, че Съединени американски щати след Втората международна война не са елементарна страна. Те са водеща световна мощ, осигуряваща полезностите и защитата на Западния свят с най-голямата вноска в НАТО. Но също така е заемодател номер едно с най-сериозен дял в институции като Международния валутен фонд и Световната банка. Това, дружно с мощната и новаторска стопанска система десетилетия бяха гаранция, че доларът още дълго ще е владетел в световен проект. 

Но нещо се обърка...

Неотдавна в уеб страницата на един от най-влиятелните мозъчни тръстове в Съединени американски щати – Съвета за интернационалните връзки, се появи тревожна публикация. В нея се отбелязва, че Америка се възползва от господството на $ на интернационалните пазари десетилетия наред, само че Вашингтон би трябвало да внимава да не пропилее този голям актив поради политически вътрешни битки и „ безразсъдното правене на политика ".

В материала се показва още, че с помощта на голямото търсене на долари и обезпечени американски съкровищни бонове Съединени американски щати могат да вземат заеми при необикновено ниски лихвени проценти спрямо множеството страни. Нещо повече, Белият дом и американските компании могат да вземат заеми от непознати кредитори в долари и цената на тези задължения не се трансформира поради флуктуации във валутните курсове, от които страдат съвсем всички останали длъжници по света. Като всичко това върви с още един голям плюс – поради внушителното търсене на долари в интернационален проект цената му укрепва по отношение на другите валути и води до по-евтини артикули за американските консуматори, акцентира още публикацията. 

От друга страна, тази неповторима обстановка дава на Съединени американски щати още едно преимущество – ниските разноски за обслужването на заеми водят до натрупването на необикновен по мярка дълг от над 32 трилиона $. Една свръхразточителна сума, която по никакъв метод не пречи на икономическото развиване, в противен случай – подтиква го. Същевременно разногласията за повишение на тавана на дълга сред двете партии постоянно слагат на масата един призрачен въпрос, от който на банкерите във Федералния запас им се изправят косите – в случай че следващата актуализация не се гласоподава в Конгреса, ще се стигне ли до банкрут?

Отговорът е да, само че това до момента постоянно се е разминавало. Този път обаче абсурдът бе прекомерно гръмък и на фона на другите трендове Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на Америка, което бе още един сигнал „ Внимание! ". Независимо от всичко цялата тази световна и необикновена надмощие дава на Белия дом и едно невиждано преимущество – той може да постанова огромни и ефикасни наказания на съперниците си и това е мощен външнополитически инструмент, се отбелязва още в публикацията на Съвета.

Проблемът съгласно нея е, че след войната на Русия против Украйна Вашингтон все по-често прибягва до наказания против разнообразни страни, въпреки че рискът, който поема, е огромен. Там да вземем за пример се напомня по какъв начин Белият дом е упражнил напън върху Европа да приключи търговията с Иран и внезапно почнало да се приказва за търсене на опция на SWIFT и на разплащателните системи, основани на $. Макар че не се стигна до такава степен, в този момент Русия и Китай обявиха публично, че желаят да създадат тъкмо това в търговията си със страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства). Първата концепция бе да имат обща парична единица, с която да се разплащат между тях, само че тя бе отхвърлена заради различия. И защото Китай от години упорства юанът да стане интернационално разплащателно средство, стартира да подписва директни съглашения за валутни суапове с Аржентина и с Бразилия, с която стокооборотът е 150 милиарда $.

По този мотив Goldman Sachs отбелязва, че дедоларизацията се ускорява по-осезаемо с войната Русия - Украйна, защото редом с нея Саудитска Арабия и Китай стартират договаряния да употребяват юана в петролните покупко-продажби. Дребен щрих в тази ситуация е, че Москва и Пекин също употребяват тази валута поради глобите. Заедно с това Съветът за интернационалните връзки отбелязва, че Пекин се стреми към сходни покупко-продажби и с други страни и че това би представлявало „ предизвикателство за щатския $ като международна валута по дифолт, като се има поради господството на Китай в международната търговия със артикули.

На този декор се развива още един сюжет, който цели да ерозира зелените банкноти. Ако през 1999 година 70% от световните запаси в непозната валута са били в долари, то през 2022 година те към този момент са под 60 на 100 и това се дължи още веднъж на Поднебесната империя. В предишното тя имаше най-голямото портфолио с американски съкровищни бонове, само че след обтягането на връзките Пекин стартира поетапно да се отървава от тях. В момента притежаваните от Китай US бумаги са в своя най-малко от 2009 година насам.

За да се избегне рискът въздействието на $ да продължи да понижава, в публикацията на Съвета има няколко рекомендации. Първият е, че би трябвало да се потушат подозренията в щатската валута в интернационален проект и тя да резервира статута си, даже в случай че се появи неин съперник или опция. Второ, би трябвало да има някакво решение по проблема с обществения дълг – или да се отстрани таванът над него, или да стартират добросъвестни диспути в Конгреса, с цел да се отстрани рискът от банкрут на Съединени американски щати.

Очевидно е, че всеки намек в тази посока е жесток удар по доверието в $. Кой би държал парите си в долари, в случай че непрестанно се приказва за неплатежоспособност на страната емитент? Трето, Америка би трябвало да употребява глобите по-разумно, считат в Съвета за интернационалните връзки. „ Тяхното потребление постоянно е целесъобразно, само че не би трябвало да е прекалено – се предлага още там. - Доларът е мощен повече от седем десетилетия. Неговият спад, в случай че се случи, най-малко не би трябвало да се дължи на личните неправилни стъпки на Съединените щати. "

И на фона на всички тези паники претендентът за президент на републиканците Доналд Тръмп направи нещо, което остави в ступор елита и медиите в Съединени американски щати. Заплахата му, че в случай че европейските страни не харчат задоволително за защита, НАТО няма да ги отбрани и той ще каже на Путин да прави с тях „ каквото желае ", направиха немислимото. Още същия ден CNN излезе със публикация, че световната отбрана посредством Алианса и доверието в Съединени американски щати са повода доларът да е това, което е - най-влиятелната международна валута.Там обаче бе заложен и разумният въпрос - дали ще продължи да е по този начин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР