Ще отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Какво да

...
Ще отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Какво да
Коментари Харесай

Адвокат Елица Буенова: Има порадокс и голям проблем в новите мерки срещу джигитите на пътя

Ще лишават колите на пияни и дрогирани водачи. Какво да чакаме от новите наказания за така наречен джигити по пътя? Ще има ли някаква смяна, какво ще се случи след тази мярка. Интервю в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с юрист Елица Буенова, която е експерт по тежки пътнотранспортни катастрофи с дълготраен опит и тясна специализация като юрист на потърпевши при произшествия в цялата страна 

Адвокат Буенова, по какъв начин възприемате персонално Вие новите правила? 

Лично аз ги схващам извънредно позитивно, с някои дребни забележки, които депутатите ще би трябвало да отстранят при първа опция. 

Можем ли да кажем кои са тези проблеми?  

Кои са проблемите, които са свързани с признатите разпореждания от Наказателния кодекс? В две групи мога да ги разделя. Едната група е обвързвана с предвиждането на ефикасни присъди, т.е. вкарването на водачите в пандиза, и другата група е обвързвана с отнемането на моторните транспортни средства. По-скоро ще стартира с първата част като поредност в Наказателния кодекс. Това, което направиха депутатите, то беше по избор на обществото, по този начин да го кажа, защото освен имаше митинги от опечалени родители на деца, починали при произшествия, само че имаше и една петиция, която беше пусната в интернет. Тя събра над 12 500 подписа в поддръжка на това предпочитание – водачите, които са предизвикали гибел след използването на алкохол, наркотични субстанции или жестоко нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата, да бъдат приравнени на съзнателно предизвикалите гибел и за тях наказванията да бъдат повишени доста, като да не се планува опцията да им се постановат условни присъди.

Какво беше досега? До момента се предвиждаше от 3 до 12 години отнемане независимост, по-късно стана 15 години, като долната граница е значима тук. Тя беше 3 години и позволяваше на съда да отсрочва изтърпяването на наказването и да постанова условно присъда. По този метод доста груби извършители, пияни, дрогирани, избягали от местопроизшествието се отърваха с условни присъди или с извънредно ниски присъди, в размер примерно на 3 години или 2 години при кратко произвеждане, което нали сами разбирате, че не е заслужено. Едва ли има някой, който би бил благополучен от този факт и би оценил тази присъда като обективна. Затова нашето искане беше – споделям нашето, тъй като в действителност аз съм подготвила текстовете за петицията, по тази причина ще приказвам в такова лице, в което вземам участие в действителност. Нашето искане беше да бъде планувана долна граница от 7 години отнемане от независимост, когато пътнотранспортното произшествие е породено от пийнал, дрогиран, без брошура или избягал, напуснал местопроизшествието, като бъдат включени и новите две квалифициращи условия, а точно – превишаване на позволената скорост с над 50 км/ч и прекосяване на червен сигнал на светофарната уредба.  

А мога ли да ви попитам по какъв начин тъкмо определихте тези години, тези 7 години? Защо толкоз желаете? 

10 години е при съзнателно. Долната граница – приказвам единствено за долна границата, тъй като горната граница е непостижима, няма присъди, които са дадени на оптималния размер, тъй че той няма никаква стойност. 10 години е долната граница, когато някой съзнателно аргументи ПТП, т.е. сяда в автомобила и напълно умишлено ви убива, употребявайки, вместо примерно нож, употребява моторно транспортно средство. Т.е. неговата цел е да ви убие или както беше при ПТП-то на Милен Цветков. Там е 10 години долната граница. Тук въпреки всичко нямаме съзнателно ликвидиране. Самото ликвидиране е по несъобразителност, само че имаме съзнателно нарушение на разпоредбите. Водачът напълно умишлено сяда зад кормилото пийнал или дрогиран, управлявайки едно оръжие, тъй като колите са оръжие. Това е средство за ликвидиране, и то най-лесният метод да убиеш някого е с автомобил. И когато умишлено сядаш зад кормилото, караш с превишена скорост, минаваш на алено, пийнал си, дрогиран си и надлежно или избягаш от местопроизшествието, или недееспособен също, нямаш удостоверение, ти го правиш умишлено и знаеш, че всички хора, в това число и ти си в заплаха. И поради това, защото няма по какъв начин да е същото наказване, както е при напълно умишлените ПТП-та, по тази причина долната граница, която искахме, е 7 години. И това е минимумът, споделям, от 7 от до 15 години. Може да е и 15 години, съдът ще преценя, само че да не може да е по-малко от 7 години.

За другите, които са елементарните водачи, и тези, които съм аз, вие, вашите слушатели, на които може да се случи ПТП – може да ви прилошее, може да има някаква обстановка на пътя, може да убиете собствен личен непосредствен, може да убиете своето дете, за тях искахме да си остане долната граница, която и сега е 3 години, с цел да може да се остави опцията те да не излизат в пандиза, а да получават условни присъди. Какво направиха депутатите? Тези две групи, както са сега дружно, те ги оставиха дружно и направиха долна граница 5 години. Къде е парадоксът? Абсурдът е в това, че в случай че един лидер, съзнателен, съблюдава разпоредбите, няма никакви санкции, безусловно образцов жител на това общество, кара деликатно и минава през кръстовище, на което има знак " СТОП “, на този знак " СТОП “ имаме пийнал, недееспособен, дрогиран, който с висока скорост му лишава преимуществото, не стопира на знак " СТОП “ и му лишава преимуществото. Ако този лидер не е имал опция да реагира, съдът ще го оправдае. Обаче в случай че този лидер се е разсеял или не е решил обстановката, не е реагирал навреме, не е спрял и също е съдействал за злополуката, той ще лежи дружно с другия в прилежащата килия. Разбирате ли кое е несправедливото? 

Разбирам. Да разбирам ли, юрист Буенова, че е нужна синхронизация на закона със правосъдната ни система?  

Не е нужна. Просто депутатите трябваше да чуят това, което ние им казахме, тъй като нашето предложение беше тъкмо такова. Те обаче желаеха да си останат в старите рамки на закона, който е сега, и не желаеха да излязат отвън него. Съдът ще ползва това, което законодателят му каже, т.е. съдът ползва закона. Законодателят твори, споделя какви да са наказванията и съдът присъжда в тези рамки. Просто би трябвало с публичната настройка и с публичната заплаха на действието да се синхронизира законодателят, тъй като е време тези хора да влизат в пандиза. Една от аргументите да стават толкоз доста ПТП-та е възприятието за безотговорност. Всеки сяда, пие, кара си и споделя " Няма кой да ме хване. И да ме хване, ще се оправя “. Да, обаче не си дава сметка, че в случай че убие човек, това е вечно. И надлежно тези хора би трябвало да бъдат спрени с едни такива нападателни ограничения и с едни такива нападателни санкции. Обучението и смяната на манталитета ще отнеме извънредно доста време. А отново споделям, всички близки, които са изгубили своите деца, своите родители, своите съпрузи в пътнотранспортните катастрофи, не одобряват за обективна присъда условна или 2 години отнемане от независимост. Това е доста незаслужено.  

Така е. Адвокатът Буенова, ще бъдат ли изплашени съгласно вас най-сетне " безстрашните “, в случай че мога по този начин да ги нарека? Можем ли да чакаме, че депутатите ще се вслушат в това, за което си говорихме досега, и това, което би трябвало да създадат, и да чакаме ли тези безумия на пътя да спрат по някакъв метод или да намалеят най-малкото? 

Моят лозунг е: Един човек човешки живот да спася, все е нещо. 

Така е, да. 

Един лидер да успеем да накараме да се замисли, една майка да успеем да накараме да изясни тези промени на детето си, да каже " Маме, апелирам те, недей да пиеш и да караш, тъй като ще лежиш в пандиза “, и да го възпре. Толкова е на ниска цена – такситата към този момент не са толкоз скъпи, Drink & Drive има в огромните градове на всички места. Аз към момента не възприемам по какъв начин може даже и известни персони, които сигурно не са във финансова неспособност, да вършат такива безумия. И това е, отново споделям, единствената причина е възприятието за безотговорност. И с тези строги ограничения се надявам да отстраняваме това възприятие, или най-малко в огромна част от хората, в случай че не във всички. Защото джигитите, те имат психологични проблеми. Хора като Семерджиев считам, че имат психологични проблеми, тях не можем да ги излекуваме. Нека да останат единствено те.

Нека елементарните хора, интелигентните хора, тези, които могат да го чуят и да го асимилират това нещо, тях най-малко да успеем да спрем. А с останалите по-късно ще търсим разновидности да работим с психическа интервенция и да ги вкарваме в някакви курсове, тъй като нали се сещате, че въпреки всичко има хора, които ще си кажат: " Абе какво ми приказват тия нелепости? “. И в този момент желая да обърна внимание на една друга, доста значима тематика, която е обвързвана с отнемането на автомобила. Тъй като за българина е доста значимо да не му вземеш собствеността – и за това са помислили народните представители, като са планували една наредба, която планува лишаване на моторното транспортно средство, в случай че то е благосъстоятелност на лидера. В случаи, в които този лидер е хванат да кара пийнал, дрогиран, с над 1,2 промила алкохол, в случай че повторно е залавян и е с над 0,5 промила алкохол или след използването на наркотични субстанции, в тези случаи моторното транспортно средство се лишава наложително в интерес на страната. В Бургас през днешния ден към този момент е приложено.

Имаше два случая, да. 

Така. Тук обаче къде е парадоксът и къде е казусът, който аз виждам? Той е доста огромен проблем. Проблемът е в бавното правораздаване и в това, че тези коли ще бъдат изземвани, с цел да може да се обезпечи най-после използването на мярката, тъй като в случай че тя не ни вземат колата, аз ще я продам още на другия ден или надлежно ще я трансферира на някого. И с цел да се обезпечи това, налагането на тази санкция, те ще бъдат изземвани. Всички доста добре знаем, че лабораториите за алкохол работят бързо, там нямаме проблем. Но когато става въпрос за наркотични субстанции, повече се бавят. Всъщност и за алкохол в избрани лаборатории също, само че за наркотичните субстанции е по-голям казусът. Кръвните проби по този начин или другояче се бавят сред 8 месеца и 1 година. След това занапред делото ще влезе в съда, в случай че не бъде прекъснато, несъмнено, и в този интервал автомобилът ми ще бъде лишен. Ако аз съм отказала да бъда тествана с дрегер, тъй като знаете, че дрегерите имат доста подправено позитивни проби, мен Законът за придвижване по пътищата ме третира като използвал.

Съответно до момента в който ми излезе кръвната проба, прокуратурата също ме третира като използвал. И през този един интервал на мен автомобилът ми е конфискуван, той стои някъде на някакъв паркинг хвърлен. Нали се сещате какво става с тези коли? Първо, един автомобил, който не се ръководи, той старее, той получава съответните увреждания. От друга позиция, в доста паркинги има доста случаи, в които колите се обират, елементи от тях. Да не приказваме, че има цели откраднати коли. И какво от това, като след година и половина или две аз потвърдя, че не съм използвала, тъй като в кръвта съм чиста, надлежно делото бъде прекъснато и автомобилът ми бъде върнат, в какво положение ще ми бъде върнат?

Т.е. би трябвало да се намерения за още доста неща изключително за бавното правораздаване, за което вие казахте… 

За лабораториите. 

За лабораториите, както и по-късно за колите, които не знаем тъкмо по какъв начин ще бъдат съхранявани, да. 

Условията, при които ще се съхраняват. Дори и аз да съм използвала алкохол и да би трябвало да ни лишават автомобила, задачата на отнемането е по-късно той да бъде продаден и това да е примерно тип финансово наказване. Обаче след една или след две години този автомобил каква стойност ще има, с цел да бъде продаден? И ще стартира една огромна мафия в органите, които ще продават тези МПС-та, тъй като ще стартира едно грубо пласиране на безценка, защото те са в някакво състояние – знаете, няма какво да си приказваме, всички знаят какво става с един автомобил, който две години седи пренебрегнат някъде. Те ще се продават на безспорна безценка. Дори и страната няма да печели толкоз, колкото би трябвало да печели от тези каузи, тъй като няма да може да получи действителната себестойност на автомобила след две години.

Бързо правораздаване и доста незабавно отваряне на още лаборатории. Аз не мога да схвана какво още се бавят държавните институции и министерствата, че няма отворени най-малко 10 лаборатории. Тази мярка се ползва сполучливо в доста европейски страни, доста по-развити от нас, и то доста сполучливо, тъй като е доста огромна спирачка за пияните и дрогираните. Само че там, когато ти вземат теста, след една седмица ще ти излезе кръвната проба, делото ти влиза незабавно в съда и те завършват, както споделя един сътрудник, по бързата процедура. За страдание, в България не е по този начин. 

Какво стопира България да имам бързо правораздаване, съгласно вас? 

По този тип каузи, по които аз работя, неналичието на движимости лица и в тази ситуация – неналичието на лаборатории. Това е единственото, което ни стопира. Няма движимости лица. Вещите лица са извънредно натоварени, експертизите се бавят извънредно доста. Същото е и с кръвните проби. Няма задоволителен брой лаборатории, пробите стават от ден на ден и от ден на ден, химиците не могат да насмогват да иготвят тези проби и оттова и идва целият проблем за бавното правораздаване по каузи, свързани с ПТП-та и използването на алкохол. Разследващите служители на реда, прокуратурата за един месец могат да си свършат работата. Съдът за два месеца може да завърши делото. Това, което ни бави, и това, което чакаме по всяко едно дело, обвързвано с ПТП, са автотехническите и съдебномедицинските експертизи, а в тези каузи, в които става въпрос за използването на алкохол и опиати, са химическите експертизи, кръвните проби. Това са единствените проблеми. Иначе нямаме никакъв проблем едно дело да завърши за не повече от 2 месеца, минавайки и през съда. 

И защото с вас засегнахме и тематиката с подрастващите, съвета на майките към децата, на родителите към дечицата си, че всичко стартира и от ранна детска възраст и би трябвало да се приказва непрекъснато у нас, у дома за всичко това – какви други ограничавания съгласно вас ще бъдат ефикасни за младите водачи, за неопитните водачи, които все по-често застават зад кормилото със лични коли даже? 

При тях би трябвало да има наложително някакъв тип компаньон. Трябва да се реши дали да бъде ментор или компаньон, тъй като не можем да им забраним да карат нощем, заради елементарност причина, че в дребните обитаеми места доста постоянно те работят до късно и би трябвало да се приберат по някакъв метод. Трябва да се търси вид за някакъв компаньон или ментор. И другото, което съгласно мен би трябвало да им се забрани – да возят хора, които не са наставници или придружители, най-малко първоначално и най-малко вечер, тъй като най-тежките произшествия стават вечер. Пияни младежи, прибират се от дискотеката, трима, четирима, петима са се качили вътре в колата и тогава стават най-тежките пътнотранспортни катастрофи. Това е единственото, което можем да създадем, съгласно мен. Всякакви други ограничавания – било за някаква мощ на автомобилите… Ето този, който с някакъв дребен " Опел Корса “, с никаква мощ на автомобила, " Сливница “ – него щеше ли да го спре това нещо? Нямаше да го спре мощността. И с дребен автомобил може да вдигнеш 10 км и с 50 км може да убиеш някого.

Обучението е доста неприятно. Все още е доста неприятно, не поради друго, а тъй като е доста малко като часове и има доста по този начин да го кажа измами в този бранш. Няма да жегвам тематиката в по-голяма дълбочина, само че има и такива случаи, и надлежно, когато излязат ненаучени на пътя, тези водачи стават безусловно рискови. Аз даже съм срещу да имат компаньон, тъй като той не е подготвен. Трябва да имат някакъв тип ментор, който да е минал курс, тъй като в случай че бащата пие и кара и седне като компаньон, нали се сещате какъв образец ще бъде за младия лидер. И другото, за което извънредно доста настояваме от доста години, е основаването на обособен модул, който да образова водачите по какъв начин да реагират при рискови обстановки. 

Това – в част от курса за шофьорска брошура, да. 

Част от курса, безусловно, безусловно, да. С тренажори, с видеоклипове, със обстановки, които да се основават на специфични полигони. Възрастни хора не знаят по какъв начин да реагират, в случай че колата им се занесе на заснежен или замръзнал сектор. Ако някой им изскочи на пътя, доста постоянно се панират. Имах преди години едно ПТП, при което дамата, вместо на спирачките, беше скочила на газта. Хората не знаят по какъв начин да реагират, те не са подготвени, тъй като ние нямаме такова образование. Ние нямаме един елементарен полигон, на който да отидеш и да получиш съответно обучение, образование за пътна сигурност и отново споделям, за обстановки, за рискови, рискови обстановки, при които би трябвало да знаеш по какъв начин да реагираш. Опитни водачи с доста огромен стаж не знаят по какъв начин да реагират и реагират несъответстващо. Много постоянно това е повода да се стига до доста тежки произшествия. Дори при едно изпреварване погрешно, когато насреща идва кола, те, до момента в който реагират, до момента в който понижат, до момента в който спрат – експертизите споделят доста постоянно, че в случай че лидерът беше реагирал навреме, щеше да спре. Дори и при едно погрешно изпреварване на отсрещния, против вас, в случай че знаете по какъв начин да реагирате, можете да го предотвратите. Има доста хора, които самокатастрофират в тази обстановка.

Адекватни ограничения, по-задълбочено образование, бързо правораздаване, нужда от лаборатории – доста неща набелязахме с вас в диалога ни, които са нужни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР