Ще останат ли болниците без кислород? Опасението е на производителите,

...
Ще останат ли болниците без кислород? Опасението е на производителите,
Коментари Харесай

Заради фалит на производители: Ще останат ли болниците без кислород

Ще останат ли лечебните заведения без О2? Опасението е на производителите , които едвам погасяват високите си сметки за ток. На територията на страната тези предприятия са пет и към този момент се оправят единствено с помощта на обезщетенията, които получават от страната. Те обаче, ще бъдат отпускани до края на септември. Страховете са, че в случай че по-късно не продължат, компаниите ще би трябвало да затворят, производството да спре, а лечебни заведения да останат без О2 , заяви .

Освен шеф на дружество за произвеждане и дистрибуция на индустриални газове, Марин Димитров е и вицепрезидент на браншовата асоциация . В България тези компании са пет и всички те сега са изправени пред съществено предизвикателство. Продуктите им се употребяват в металургията, производството и хранително-вкусовата индустрия, един от главните обаче, е кислородът за медицински цели.

„ До юни 2021 година, цената на електрическата енергия беше към 100 лв. на мегават час . Тогава цената на кислорода, който продавахме на лечебните заведения, беше от порядъка на 250-350 лв. за звук. В момента цената е над 1000 лв.. Какво ще стане, в случай че компенсициите отпаднат? Трябва да стане над 2000 лв. кислородът за лечебните заведения ”, споделя Марин Димитров, производител и дистрибутор на индустриални газове.

Компенсацията, за която Марин Димитров приказва е поддръжката, която страната реши да окаже на небитовите клиенти , с цел да могат да се оправят с високите цени на електрическата енергия. Дали тази поддръжка ще продължи и след 30 септември обаче, до когато е планувана програмата, към момента не е ясно. Ако бъде спряна, казусът на производителите на О2, сигнализират те, ще се трансформира в проблем и на лечебните заведения.

„ Защото няма да можем да се разплащаме и ще ни спрат електрическата енергия. Ако я спрат, ние би трябвало да спрем,  тогава лечебните заведения ще пострадат най-вече. Индустрията, да, няма да произведат някои елементи или поръчки да се изпълнят, ще имат закъснения , само че това в този момент са форсмажорни условия, ще се оправят. Но спрат ли лечебните заведения, там са пациенти. Те не могат без О2. Всички лечебни заведения ни дължат към 1 милион лв. ”, твърди Димитров.

Само в неговото предпритие се създават десетки тонове медицински О2 дневно. Болниците и медицинските центрове, с които това дружество работи са към 60, на територията на цялата страна. Многопрофилната болница в Шумен , е едно от здравните заведения със съществени усложнения и неплатени фактури за О2 . Въпреки ниското му сега ползване от 15 тона на месец , спрямо интервала на пандемията. Използват го за всички интензивни заболели, за интервенции и за пациенти в тежко положение в разнообразни отделения.

Повече гледайте във видеото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР