Ще осигури ли държавата медицински храни на всички нуждаещи се?На

...
Ще осигури ли държавата медицински храни на всички нуждаещи се?На
Коментари Харесай

„Властта на гражданите“: Ще осигури ли държавата медицински храни на всички нуждаещи се

Ще обезпечи ли страната медицински храни на всички нуждаещи се?

На този въпрос дадоха отговор Аделина Банакиева, съдружие " Общност Мостове “ и Антоанета Иванова, Национална мрежа за децата. Те споделиха, че страната НЕ обезпечава медицински храни за всички нуждаещи се, а единствено за избрани групи.

Иванова изясни, че описът на диетичните храни за здравна приложимост, които касата реимбурсира, е много стеснен. “Непоносимостта към глутен и метаболитните болести се възстановяват, само че голям брой хора с други болести въобще нямат право на такива храни ”, разяснява тя.

Банакиева показа, че Министерството на здравеопазването е приело предлагането им за метода, по който да бъдат обезпечаване тези храни. “Ние се борим тези храни да бъдат обезпечавани и като независима диагноза ”, разяснява тя. “В България има много хора, които нямат диагноза, само че страдат от малнутриция ”.

Тя добави, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е доста склонна да одобри предлагането, макар че то е признато от Министерството на Здравеопазването.

Банакиева разяснява, че някои хора се пробват да обезпечат храна за околните си с милостиня, най-често в интернет. Просията обаче не подсигурява, че нужното количество храна ще бъде обезпечено.

Иванова добави, че има редовно нарушение на човешките права. “В Европейския съюз сме последната страна, която не обезпечава здравна храна на всички нуждаещи се ”, разяснява тя.

И двете считат, че задачата е да се реализиран устойчиви и цялостни решения. Според тях не би трябвало да има значение кой е на власт, тъй като са наранени жители на страната. Иванова приключи, че идеята става все по-популярна и някои депутати се пробват да оказват помощ.

Предаването " Властта на жителите " се осъществя в границите на план “Какво можем дружно ”, финансиран от Фонд Активни жители България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на оповестените епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация “Четиридесет и две ” и при никакви условия не може да се приема, че те отразяват формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР