Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които

...
Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които
Коментари Харесай

Министър Иванов: Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и ЕС ни дават

Ще обезщетим земеделците, потърпевши от градушката, с всички принадлежности, които страната и Европейски Съюз ни дават.

Тази година в държавния бюджет са планувани 5 млн. лева за компенсации на аграрни стопани вследствие на неподходящи климатични условия. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред БТВ. Той посочи, че какви средства ще получат зависи от това какви площи ще бъдат декларирани. По думите му следва в понеделник специалисти да отидат на място в Садово, с цел да обяснят на стопаните опциите за подкрепяне.

Аграрният министър посочи, че по време на мощната стихия в региона от 31 май е имало възбрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, поради прехвръкване на пътнически аероплан. Д-р Иванов добави още, че в този интервал е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните и акцентира, че страната стои зад земеделците и, че те нямат учредения за терзания, че няма да бъдат обезщетени.

„ Страната се пази по два способа. Ракети се употребяват непрекъснато. От бюджета тази година са обезпечени 13,5 млн. лева, които покриват потребностите и нямаме дефицити “, осведоми министърът. Той увери земеделските стопани, че в огромна част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни. По думите му на 13 юни ще се организира среща сред всички виновни институции за изчистване на избрани неясноти във връзка с работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и с цел да се осъвремени методът, по който се взаимодейства.

Министърът напомни, че при потвърдено 100% увреждане на продукцията, компенсацията покрива до 80% от разноските по методика, която работи от години. „ Държавата насърчава и застраховането, като поема 65% от цената на застраховките “, сподели доктор Иванов и разяснява, че не може да се изясни за какво няма интерес.

Относно инспекциите работата на БАБХ и инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ земеделският министър изясни, че водещ по случая е неговият заместител – Иван Христанов, който е представител на „ Продължаване смяната и че организацията би трябвало да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му с господин Христанов имат взаимно доверие и той има цялостната поддръжка в министерството.

На въпрос за сигнали на народния представител Александър Дунчев за партийни назначения в горско стопанство Сърница доктор Иванов съобщи, че показаните документи са със подозрителен генезис. По думите му сходен протокол може да е изфабрикуван от самия него с някаква цел. „ На нас ни е забавно кои са тези бизнеси, която стоят зад господин Дунчев и дали не се пробва да ги внедри в Изпълнителна организация по горите “, сподели министърът. Според него националният представител се пробва да скапе положителния звук сред Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “, която вреди и на партията, която съставлява. „ Моля, господин Дунчев, да спре с тези спекулации. Манипулативното деформиране на информацията цели да подведе общество “, съобщи доктор Иванов. Той разясни, че на съвещанията на съвещанията на отрасловата комисия, той може да задава въпроси, а следва и Национален съвет по горите, на който ще могат да се обсъдят настоящите въпроси за развиването на бранша.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР