Ще настоявам след 31 май програмата за настаняване на бежанци

...
Ще настоявам след 31 май програмата за настаняване на бежанци
Коментари Харесай

След 31 май бежанците да се оправят като всички останали: Министърът на туризма

Ще упорствам след 31 май програмата за настаняване на бежанци от Украйна в хотели , за които заплаща страната, да завърши. Ние проявихме човечност, взаимност и поддръжка към тези хора, които бягат от война, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях и към този момент е належащо тези хора да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем и да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Това сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на туризма Христо Проданов. Той посочи, че става въпрос за към 25 хиляди души от общо 85 хиляди бежанци от Украйна.

През уикенда ръководителят на Националния спешен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев посочи, че хотелите би трябвало да се освободят до 31 май, с цел да не се пречи на летния туристически сезон, като задачата е и да стартира интеграцията на избягалите от войната в обществото. Вицепремиерът Калина Константинова пък посочи, че държавното управление възнамерява да се подтикват работодатели да ги вземат на работа. Тези, които не са си намерили дом, пък щели да бъдат насочвани към държавни бази и общежития.

Според Проданов анкети от общественото министерство са посочили, че 90% от бежанците, настанени в хотели, са подготвени да стартират работа в областта на туризма. Проданов посочи, че досега заплащанията от страната към хотелиерите, които се грижат за бежанци, вървят по график, като има задоволително средства да се покрие престоят им до края на май. Става въпрос за към 11.1 млн. лева на месец, като България ще кандидатства за възобновяване на платените средства по механизма за взаимност на Европейски Съюз.

" Летният туристически сезон ще е по-успешен от този предходната година, като неналичието на туристи от Русия и Украйна ще се компенсира с такива от страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия - б.а.), Румъния, Сърбия и Македония ", сподели Христо Проданов. Като проблем министърът на туризма уточни късно признатият бюджет и незадоволителните средства за реклама. " При актуализацията на бюджета ще желаяме спомагателни средства за реклама на туризма в България, тъй като съседите ни имат двойно и тройно повече средства ", добави министърът.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР