Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако

...
Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако
Коментари Харесай

Заев е на фотофиниш, но прозорецът за ЕС е малък

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим в този момент решение ще намерим през 2022 година. Това сподели през днешния ден в Скопие министър председателят в оставка Зоран Заев, съобщи БГНЕС.

" Между 14 декември и 15 януари е интервалът, в който може да се организира Съвета по общи въпроси. Тогава може да създадем крачка напред и най-сетне след 16, 5 години да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз. Става въпрос за седмици ", сподели Заев.

Съобщението е оповестено и в уеб страницата на Министерски съвет на Северна Македония.

Премиерът и водачът на албанската партия " Алтернатива " Африм Гаши подписаха в неделя програмата за взаимни дейности и присъединение на партията към държавното управление и парламентарното болшинство.

В профила си във " Facebook ", Заев написа следното:
 Ветото на България против РСМ било и несъгласие на македонско-българското другарство
Ветото на България против РСМ било и несъгласие на македонско-българското другарство

Както и на европейската политика на Балканите

" Постигнахме устойчиво парламентарно болшинство и държавно управление за несъмнено бъдеще на страната и народа. С водача на " Алтернатива " Африм Гаши през днешния ден подписахме съглашение за ново и устойчиво парламентарно болшинство и присъединяване на Алтернатива при сформирането на Правителството. Обединихме се към уговорката, че в тези моменти най-важно е действието на институциите с цялостен потенциал и поемането на ясно открита отговорност пред жителите.

Постигнатото съглашение е гаранция, че новата разширена коалиция ще работи по решаването на сериозните ни сегашни провокации като: обезпечаване на последователност и сполучлив завършек на процеса за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, т.е. намиране на решение с Република България; Справяне с пандемията от COVID-19 и международната енергийна рецесия.

По отношение на България и Европейски Съюз, Заев смята, че стабилността и разбирателството в обединението изпраща мощно обръщение.
 Избират правоприемник на Заев на 12 декември
Избират правоприемник на Заев на 12 декември

Но процедурата стартира през днешния ден

" Ние сме приятелски нации ", сподели Заев за България и добави, че у нас имаме последователност на европеизацията, върху която ще работим с цялостен потенциал.

Продължен бе мандатът на Владо Бучковски като специфичен представител на македонското държавно управление за България. Мандатът му изтичаше през днешния ден на 1 декември. Решението за продължаването на пълномощията му е взето на държавно съвещание. Задачата му бе да контракти с България единодушие по разногласията за езика и общата история, тъй че да отпадне българското несъгласие върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз.

Припомняме, че Заев няма да бъде идващ министър председател, ръй като по-рано подаде оставка след втория тур от локалните избори на 31 октомври, на които партията му загуби вота в Скопие. като ръководител на Социалдемократическия съюз на Македония. Очаква се този, който застане отпред на партията да бъде и бъдещият министър председател на Република Северна Македония.

Според прогнозите, най-вероятният правоприемник на Зоран Заев на премиерския пост е 47-годишният заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски.

След 12 декември Заев ще остане деен член на партията.
 Владо Бучковски е новият остарял договарящ с България
Владо Бучковски е новият остарял договарящ с България

Скопие търси зелена светлина за началото на преговорите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР