Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако

...
Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако
Коментари Харесай

Заев включи албанската Алтернатива във властта: На финала е решението с България

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим в този момент решение, ще намерим през 2022 година. Това сподели министър председателят в оставка на Северна Македония Зоран Заев при подписването на съглашение с албанската партия " Алтернатива " на Африм Гаши за включването ѝ в ръководещата коалиция, с цел да има устойчиво парламентарно болшинство от 64 депутати в 120-местния парламент на Скопие.

" Между 14 декември и 15 януари е интервалът, в който може да се организира Съветът по общи въпроси (с България). Тогава може да създадем крачка напред и най-сетне след 16.5 години да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз. Става въпрос за седмици ", сподели Зоран Заев, представен от БГНЕС в неделя.

Според него " в този момент е доста значим интервал, който изисква огромна отговорност и е належащо устойчиво болшинство и държавно управление ", което по думите му ще бъде обезпечено с присъединяване на партия " Алтернатива ".

" В Македония има устойчиво парламентарно болшинство. Ние сме подготвени по европейски метод с разговор и взаимно почитание и схващане да преодолеем казуса и да запазим и надградим нашето другарство сред двете страни и двата народа. Ние сме приятелски народи”, сподели министър председателят Заев.

Той съобщи още, че " би трябвало неотложно да стартираме договарянията, тъй като сме изпълнили всички условия: Европеизация незабавно, европеизация непрекъснато. Нашият ангажимент е да работим с цялостен потенциал ".

" Лично аз считам, че би трябвало да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неопределеност. Те знаят какъв съм, какви политики повеждам и към какво се стремя. Точно заради тази причина споделям, че това е най-положителният интервал за намиране на решение. За мен най-важното нещо в страната е евроатланвтическата ориентировка и това, което сме почнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да остава нещата по този начин. Много ясно е обрисувана задачата по кое време това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори през пролетта и опцията да се откри прозорец за решение на разногласието сред Македония и България е дребен ", акцентира Заев.

Той означи, че се гордее с решенията, които е взимал през миналия интервал. Той има вяра, че и " народът е уверен в правотата на това и че това е същинският път за интеграцията на РСМ в Европейски Съюз и НАТО ".

Според него " оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици ".

Следващата неделя неговата партия - Социалдемократически съюз, ще избере нов водач, който ще бъде и новият министър председател на страната. Новите промени в държавното управление ще бъдат направени от идващия мандатоносител, сподели още Заев.

Нашият неуспех или триумф е неуспех и триумф за самия Европейски Съюз, разяснява тематиката с желанието на Скопие за участие в Европейски Съюз и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров.

" Нито една европейска страна поотделно не е задоволително мощна за справяне със актуалните провокации. Единственият метод за справяне с тях е европейският път за обединяване на континента, който без този района на Западните Балкани, ще остане за постоянно недовършен и повърхностен. Северна Македония е приказка за вярата на този план. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не)успех и за самият Европейски Съюз, в случай че Европейски Съюз е силата, която дърпа към положителното. Изпълнихме доста прецизни условия. Крайно време е да получим заслужено утвърждение, в случай че Европейски Съюз е общественост на полезности ", сподели Димитров.

Според него " европейският план се базира на взаимно създаване на европейска еднаквост учредена на полезности, които са в основата на този развой ". " Изграждането на еднаквост е доста значимо, тъй като с нея може доста елементарно да бъде злоупотребено посредством националистически трендове, което е против националните ползи, както това бе случая със разногласието за името с Гърция. Европа на ХХІ век би трябвало да значи съревнование на хрумвания и достижения, които ще подобрят нашия живот и ще подсигуряват по-добра стартова позиция за бъдещите генерации - да има правов ред, цифровизация, зелена стопанска система. Не е обичайно да предизвикваш съседа си с въпроси, които са надълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е потребно да жертваме нашето бъдеще за предишното и историята ", сподели още Димитров, представен от държавната организация.

В неделя в Скопие дойде и специфичният делегат на Съединени американски щати за Балканите Габриел Ескобар, който ще се срещне с президента Стево Пендаровски и други основни функционери от Република Северна Македония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР