„Ще направя всичко възможно това да не се случи. От

...
„Ще направя всичко възможно това да не се случи. От
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Нито една общинска болница няма да бъде закрита или продадена при управление на БСП

„ Ще направя всичко допустимо това да не се случи. От това, което разбрах тук, в Раднево, за болничното заведение, мога да го дефинира като неуместно. В тази здравна рецесия, на ръба на закононарушението е тъкмо в този миг, когато цялото население изпитва остра потребност от достъп до болнично лекуване, от помощ, да пристъпиш към такава крачка да продаваш болничното заведение “, остро подлага на критика ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова опитите на ръководещите от ГЕРБ да започват процедура за приватизация на общинската болница в миньорския град.

Нинова бе осведомена от медиците в Раднево с предисторията на стартиралия развой за приватизацията на болничното заведение.

Лидерът на българските социалисти разяснява: „ Фактът, че вложителят е сложил изискване, въпреки че един вложител не би трябвало да слага условия, само че този е сложил – да вземе печелившия медицински център дружно с губещата болница, ме навежда на мисълта за доста забавен, частен или лобистки интерес – с печелившото да покриваш загубите на губещото. В последна сметка да унищожиш и двете, явно “.

Нинова се ангажира персонално да се заеме с осуетяването на приватизационния проект, против който са се оповестили 1 200 индивида от Раднево, подкрепили с подписка запазването на болничното заведение и медиците, работещи в нея, недоволни от лишаването на града с висок травматизъм от лечебно заведение.

„ Моля да ми дадете подписката. Ще се върна в София и ще сигнализирам всички институции – прокуратура, Министерски съвет, парламент, въпреки че сме във почивка, само че би трябвало да спрем този развой. Защото той обрича жителите на общината на липса на опазване на здравето. Не е обикновено в естествена обстановка, а в този момент в тази рецесия граничи с закононарушение по отношение на хората тук. Ще създадем всичко допустимо бързо да спрем този развой, а другояче тук пораждат доста въпроси – огромните въпроси за смяната в опазването на здравето, безапелационна бе Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия напомни концепциите на партията за непоклатимост и смяна нa здравната система:

„ Първото е фрагментите – държавна разпоредба, с която да се дефинират заплати на работещите в бранша, с цел да бъдат сигурни и спокойни, че имат база, а над нея всяка болница да надгражда съгласно опциите си. Второ – страната да заплаща специализациите на младите лекари, само че те пък от своя страна да поемат уговорката избран интервал от време да работят в България. Искаме да въведем регионализация в опазването на здравето, което значи – във всеки район да има незабавна помощ, доболнична и болнична помощ. Защото разделянето сред дребните и огромните общини стана голямо. В Пловдив, София, Варна, Бургас има по над 30-40 лечебни заведения и можем да избираме. В дребните общини, в планинските и отдалечените региони е извънредно мъчно и закриването или продаването на една такава болница е също детайл на незаконна политика “.
Корнелия Нинова разясни, че следва един дълъг развой, само че от Българска социалистическа партия са твърдо решени – общинските и държавни лечебни заведения да не бъдат търговски сдружения, а да се преобразуват в лечебни заведения. „ Частните, в случай че желаят – да съществуват, ние сме свободна страна, има и частна благосъстоятелност, има и общинска и държавна. Но държавните и общинските няма да бъдат търговски сдружения, а лечебни заведения и няма да се търгува със здравето на хората. Това е един сериозен пакет от промени в опазването на здравето, които съм сигурна, че ще доведем до край “, акцентира Нинова като прикани по съответния случай с болничното заведение в Раднево: „ Сега би трябвало всички да поставим оптимални старания да спрем този развой. Това, което се случва, е безумство и си го изяснявам с частен, лобистки интерес, който в този момент в мътните води, в паниката някой да се уреди – да си вземе една болница и един медицински център и да печели пари от това. Няма да го вземат, с цел да вършат налично опазване на здравето, а с цел да печелят “.
По-рано Корнелия Нинова организира среща с ръководителя на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев, който е и шеф на общинската болница в Чирпан. По време на срещата в Чирпан стана ясно, че доктор Тотев споделя предложенията на Българска социалистическа партия за смяна в здравната система. Лекарят удостовери, че и в Чирпан има дефицит на ваксини, като посочи, че това обезсмисля основания „ зелен кулоар “ в локалната поликлиника. Една трета от личния състав на Чирпанската болница е имунизиран по избор на работещите там.
Населението продължава да изпитва дефицит и от информация по имунизационния развой, уточни доктор Тотев. Той благодари на Корнелия Нинова за отношението и посочи, че е единственият политик, поинтересувал се на място за проблемите на опазването на здравето в Чирпан, на чиято болница разчитат близо 25 000 поданици на две общини.
Нинова е на обиколка в Старозагорска област, където посети Чирпан, Раднево и регионалния град.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР