Ще ме търсите, само с мен можете да се разберете.

...
Ще ме търсите, само с мен можете да се разберете.
Коментари Харесай

Факторът ГЕРБ: Структурите му са повече от структурите им

" Ще ме търсите, единствено с мен можете да се разберете ". Така задочно се обърна към политическите си съперници водачът на ГЕРБ Бойко Борисов от сцената на предизборна среща със симпатизанти в Добрич на 29 март. Дни по-рано в Кърджали, в границите на акцията преди петите парламентарни избори за две години, към този момент беше оповестил, че държавно управление без ГЕРБ не може да има.

Точно 14 години, откакто взе властта в България и откакто две години не е директно в ръководството, партията му остава основен фактор в политическия живот, макар многочислените митинги през 2020 година, обществените обвинявания към него и знакови фигури в корупция, глобите по световния закон " Магнитски ", испанското следствие за пране на пари и ареста на Борисов в София през 2022 година, разгласен след това от съда за противозаконен. И макар апелите от други политически сили той да се отдръпна, с цел да мине партията му през катарзис и да може още веднъж да е вероятен сътрудник в управническа настройка.

Между двата предварителни вота, ГЕРБ не е минала през сходен развой, Борисов се появи (с коженото пардесю) и позволява този път да остане като народен представител в Народното събрание (досега освобождава мястото), а в последните дни и даже часове на акцията втвърди тона към съперниците си и към всички, които го подлагат на критика.

Прогнозите на социолозите на финала на акцията дават дребна преднина на ГЕРБ-СДС пред " Продължаваме промяната - Демократична България " или леко закъснение след новата коалиция и партията на Борисов (извън неговите закани) се трансформира в неизпълним фактор, в случай че бъдещият парламент гласоподава постоянно държавно управление в каквато и да е композиция. Анализаторите регистрират, че ГЕРБ има по-малко капацитет да активизира сериозна спомагателна поддръжка в изборния ден, за разлика от необятната външна страна на съперниците си за първото място. Също по този начин обаче партията на Борисов ще регистрира от коя позиция й е по-изгодно да влезе в договаряния и в последния миг може да засилва гласоподаватели.

" Дневник " потърси през диалози с наблюдаващи отговори кой и за какво гласоподава за ГЕРБ-СДС, доближат ли е тавана на поддръжка и кое ще повлияе на политическото бъдеще на групировката до локалните избори, които се обрисуват сериозното предизвикателство за опазване на позиции.

Партията със Структурите

Значимата роля на ГЕРБ се дължи на гласовете, които партията стабилно получава, макар разтърсванията след 2020 година и намалялата поддръжка по отношение на изборите през 2017 година Низходящата наклонност се резервира и на идващите предварителни избори през 2021г., с цел да се стигне до лек напредък на последния избор през октомври.

" По множеството индикатори структурата на гласувалите за ГЕРБ на последните избори наподобява на усреднената конструкция на гласуващите въобще. Това е междинният българин. Във времето ГЕРБ се вкоренява и остарява. Превръща се в партията с основна писмен знак, кaквато преди беше Българска социалистическа партия. Вотът се изнася повече към по-средните възрасти, към мъжете, което значи по-твърд електорат, защото мъжете нормално са по-политизирани ", разяснява пред " Дневник " социологът от " Галъп " Първан Симеонов.

Добавя, че поколенченски твърдата партия е ГЕРБ, само че това неодобрява опцията за значителен спомагателен избор. Обрисува обстановката като семейство, в което Българска социалистическа партия е бабата, ГЕРБ - бащата и майката, а младежите са " Продължаваме промяната - Демократична България ", " ИТН " или " Възраждане " с всичките специфики, които произтичат от това.
Социологът отбелязва смяна в друга наклонност - през годините на съревнование с Българска социалистическа партия обичайно за левицата са дали своят вот повече в селата, до момента в който за партията на Бойко Борисов в градовете, а в този момент малко по малко това стартира да се трансформира и ГЕРБ печели в доста села. Това става с помощта на кметове и кметски наместници. " Партията със структурите с основно С стана ГЕРБ, а не Българска социалистическа партия. Понастоящем партиите от типичен вид са ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а от всеобщ, електорален, мобилизационен е " Продължаваме промяната - Демократична България ", сподели Първан Симеонов.

Като районна демография поддръжниците на ГЕРБ са най-активни в регионалните центрове, по-късно в селата, другите градове, а минимум поддръжка - спрямо останалите региони - партията получава в София. Постепенно по-силно посланичество тя печели измежду работещите, което обаче я отдалечава от младите, както и измежду хората със приблизително обучение.

" Симпатизантите на ГЕРБ са заети както в частния, по този начин и в обществения бранш, и преобладаващо са със междинен обществен и веществен статус ", разяснява за " Дневник " Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ". По думите ѝ спомагателен избор ГЕРБ може да получи, в случай че успее да засилва повече гласоподаватели в огромните градски центрове.

Електорален капацитет 2023

Евелина Славкова от " Тренд " чака ГЕРБ да получи бонус от признатите от 48-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.

" ГЕРБ покачва електоралния си капацитет и това в огромна степен ще бъде в резултат на хартиената бюлетина, която ще върне софтуерно дистанцираните от изборите пред урните. Отчита се готовност на електората, само че на твърдото ядро. За ГЕРБ сигурно ще е предизвикателство да активизират външна страна ", съобщи Славкова пред " Дневник ".

Според Първан Симеонов опцията за добавена външна страна ще бъде отрязана от, в които попадна някогашният финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Социолозите обаче са единомислещи, че глобите няма да повлияят значително на вота за ГЕРБ.
" Санкциите по " Магнитски " имаха кратковременен резултат при започване на акцията, който ГЕРБ съумя да обезврежда с дейна готовност в страната и фокусиране на публичното внимание върху настоящи проблеми. Що се отнася до друго събитие - досега не се е случило такова, което да повлияе трагично на резултата. При актуалната мощно размита обстановка и разложена социално-политическа конструкция (в резултат от политическата обърканост в последните две години), даже не изключително мощно събитие има опция да провокира съществени земетресения ", разяснява пред " Дневник " Геновева Петрова.

ГЕРБ е с по-малка, само че по-твърда поддръжка. " Продължаваме промяната - Демократична България " е с по-голяма, само че по-мека. Въпросът е дали ще я активизират най-после.
 Първан Симеонов,
социолог, " Галъп "

Социолозите не чакат изненада в резултата на ГЕРБ по отношение на планувания от позиция на спестени отговори от респонденти, които вероятно да крият желание да гласоподават за партията, защото към този момент не е влиятелно.

" По-скоро противоположното - те са заели горда поза, на афектирани, ставащи по-силни. Онеправдани се усещат ", споделя Първан Симеонов.

Едно от сполучливите достижения на ГЕРБ след 2021 година е това, че разчупи стандарта на непрестижност да се гласоподава за партията.
 Геновева Петрова,
социолог, " Алфа Рисърч "

Според него огромният проблем на партията е точно капсулирането, което е още по-отчетливо в последно време. " Не просто поради изолацията, в която е попаднала, а поради един дух, който те поддържат - на самолюбие и лек реваншизъм. Това ги прави доста надъхани, само че доста сами и капсулирани. Много онеправдани се усещат, това ги поддържа, само че както се поддържа едно по-сектантско приятелство. Вътре са доста мобилизирани, само че това е всичко, липсва им външна страна ", обобщава социологът от " Галъп ".
На въпрос докога ГЕРБ ще може да разчита на този корав електорат дава отговор, че локалните избори са идващото ходило, и в случай че партията се пропука там, ще има смяна.

Какво носи акцията

" В тази акция ГЕРБ се преструва на умряла лисица, само че в инстинкта на Бойко Борисов е да побеждава ", счита Симеонов.

Лидерът на партията взе акцията на ръчно ръководство, като всеки ден едновременно гостуваше в друг град, където партийният актив бе събиран в зали, с цел да слуша посланията му и малко от локалните претенденти. За следващ път, а Борисов избра стеснен брой самостоятелни изявленията.

" Борисов влиза в залите и стимулира своите хора, надъхва вътрешните публики на ГЕРБ. Същевременно " Продължаваме промяната - Демократична България " води в множеството изследвания. Накрая ГЕРБ може да изненада и поради неправилното говорене на новата коалиция, че ще имат по-голяма преднина от тази в изследванията, което успива електората им. ГЕРБ ще се възползва от всяка неточност, а съперниците им са предразположени, тъй като са по-ентусиазирани ", уточни Симеонов.

Евелина Славкова счита, че ГЕРБ е партията, която най-вече работи и за локалните избори около парламентарните. " За ГЕРБ локалната власт е изключително значима. Обиколките по места са предварителна обиколка за локалните избори. Това дава опция на партиите да чуят на място проблемите на хората и на локално равнище ", споделя тя. " Цялата сегашна акция наподобява като подчинена на идния през есента избор за локална власт. Което е и един от факторите с основна роля за разочароващото болшинството гласоподаватели държание на политическите партии в народен проект ", счита Геновева Петрова.
Симеонов показва, че главната сюжетна линия на ГЕРБ е финансовото положение на страната и инфлацията, а тематиката е подета и от служебното държавно управление, само че " Продължаваме промяната - Демократична България " има отговор - нарасналите пенсии. " Те приготвиха безапелационен отговор, само че влязоха в пояснителен режим, което значи, че другият задава наклонността ", споделя социологът.

За да има основна смяна в настройките обаче би трябвало новата коалиция да допусне неточности, от каквито в последния миг се вземат решение актуалните акции.

Двете страни играят вярно за момента, най-после ще завоюва който направи по-малко неточности.
 Първан Симеонов,
социолог, " Галъп "

" Спомняме си фразата на Нинова за демокрацията през 2019 година, когато огромна част от " сините " отидоха при ГЕРБ. Каква да е частта, която обаче да отиде при ГЕРБ в този момент, в случай, че " десните " са коалиция с " Продължаваме промяната ". Когато борбата беше ГЕРБ - Българска социалистическа партия, те се блъскаха и най-после " синият " човек трябваше да взема решение кое е по-малкото зло - комунизмът или статуквото. Сега " сините " хора имат явен избор ", показва Симеонов.

По думите му вялата акция, която основава усещане, че акция няма, е прийом в поддръжка на партиите с твърди електорати.

" Разликата в акцията не е толкоз по отношение на предходния път, само че е доста огромна по отношение на 2021 година Този път се търси пътна карта, положителна карта, не отрицателна. 2021 се търсеше отрицателна и биеше който се появи, единствено да не е ГЕРБ. Сега не е тъкмо по този начин. Сложно е и за ГЕРБ, и за новата коалиция тъй като нямат отговор по какъв начин ", разяснява Симеонов.

Политологът Евгений Дайнов е измежду малцината, които имат позитивно мнение за акцията. По думите на Дайнов за разлика от тези, които са разбрали по какъв начин се трансформирал светът, ГЕРБ продължава с извънредно кална и отрицателна акция и се кара от тв приемника.
" Вятърът в геополитиката не духа както преди войната. Сега е в посока на демократичните, цивилизовани страни. Движение за права и свободи се ориентира доста добре в тази обстановка. Виждаме, че от тях няма никакви простащини и закани. В новата коалиция пък схванаха значимото предписание, че в случай че ще играеш и ще си от положителните, не приказва като неприятните - не обиждай, не заплашвай, не персонифицирай. Такива акции по своята природа не са шумни, по тази причина няма шумотевица ", уточни той.

Накъде след изборите

Още при започване на предизборната акция, че в случай че завоюват изборите, ще предложат държавно управление на малцинството. От ГЕРБ обаче обявиха, че то няма да бъде подкрепено, в случай че партията не взе участие. В края на акцията в пред " Дневник " и " Капитал " и с изяви в последния ден -.

Евгений Дайнов вижда решението на задачата по този начин:

" Ако " Продължаваме промяната - Демократична България " завоюва, би трябвало да изпрати при Бойко Борисов хора, които могат да му кажат по метод, по който той да разбере общо взето следното: " Ти градеше бандитска страна, която обслужваше Путин. За това рано или късно едни добре облечени господа ще потърсят сметка. В твой интерес е с цел да имаш някакво опрощение когато дойдат те, да подкрепиш наше държавно управление без да искаш нищо. Въпросът е тази алтернатива да бъде обяснена на език, който той би схванал. Това не става с дипломатически витиеватости ", сподели Дайнов пред " Дневник ".

 Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април

В навечерието на изборите в уравнението се включи и Движение за права и свободи, откакто. С мандат на " Продължаваме промяната " това наподобява невероятно, само че не и в случай че отговорността за кабинет е на ГЕРБ.

Според социологическо изследване на организация " Насока " за " Булевард България " от 22 март най-приемлив сътрудник за гласоподавателите на ГЕРБ е " Български напредък " с общо 48% утвърждение, следва Движение за права и свободи с 46% и Българска социалистическа партия с 20%. " Продължаваме промяната - Демократична България " е на последно място с 9%.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР