Ще инициирам в началото на следващата седмица среща с председателите

...
Ще инициирам в началото на следващата седмица среща с председателите
Коментари Харесай

Ананиев: Работна група ще изработи законови промени заради малките кметове

„ Ще предизвиквам при започване на идната седмица среща с ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по районна политика, благоустройство и локално самоуправление за възобновяване на работата по Закона за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация “, съобщи министърът на финансите на извършената през днешния ден среща с представители на Националното съдружие на в Република България.
Срещата продължи близо два часа, на нея се дискутираха пълномощията на така наречен дребни кметове - тези на кметства, които преди дни. В следствие се обитаеми места с под 100 души да могат да избират свои кметове и за финансова самостоятелност на кметовете на кметства от общините.
 Кметове на кметства на митинг в Калофер Кметове на кметства на митинг в Калофер
Кметове на кметства от цялата страна стачкуват в Калофер поради неизпълнени задължения от страна на страната, оповестява Българска национална телевизия. Според...
Министър Ананиев пое ангажимент да разиска с ръководителите на двете комисии – Менда Стоянова и Искрен Веселинов – основаването на работна група, която да съживи работата по законопроекта, да разиска и да направи оферти, които да се прегледат и гласоподават от народните представители. Представителите на кметовете и кметските наместници показаха подготвеност да вземат участие в такава работна група, към състава на която следва да бъдат поканени и представители на Националното съдружие на общините в Република България.
Председателят на сдружението на кметовете на дребни обитаеми места отбрани още веднъж пред финансовия министър и неговия екип настояванията за законодателно гарантиране на бюджетни средства за дребните обитаеми места и за предугаждане на административна отговорност за кмета на огромната община, в случай че не дава паричен запас на дребните кметства. Ананиев ги прикани да създадат свои оферти за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, които да бъдат показани за разискване в работната група.
На срещата Ананиев напомни, че според на Република България общините са съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление, а нейните органи – кметът и общинският съвет, се избират директно от популацията на съответната община. Общините, като юридически лица, имат право на благосъстоятелност и имат независим бюджет, тези им пълномощия ги дефинират като независими териториални единици, които в своята активност се управляват от закона, решенията на общинския съвет и решенията на популацията. Той акцентира, че съгласно философията на децентрализацията на локалното самоуправление, ролята на централната власт е да подкрепя естествената активност на общините посредством субсидиране от бюджета на характерни, делегирани от страната действия.
От МФ напомнят, че законопроектът, утвърден с Решение на Министерски съвет № 99 от 22.02.2019 година, планува следните промени:
 На първо четене: По-голяма финансова автономия на кметствата На първо четене: По-голяма финансова автономия на кметствата
Депутатите утвърдиха на първо четене измененията в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Вносител на текстовете е М...
• Въвежда се обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината;
• Изрично се регламентира обвързване за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата;
• Създава се опция кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и осъществяване на договаряния и разговор при провеждането на публични поръчки, в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.
Към момента, на база постъпилите мнения по законопроекта, може да се направи изводът, че няма единно мнение по по този начин създадения законопроект сред Националното съдружие на общините в Република България и Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България, цитира ги БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР