Ще имат ли САЩ военноморска база на Каспийско море?, пита

...
Ще имат ли САЩ военноморска база на Каспийско море?, пита
Коментари Харесай

САЩ строят военна база на Каспийско море?

Ще имат ли Съединени американски щати военноморска база на Каспийско море?, пита съветското издание "Правда ". На пръв взор казахстанският водач Нурсултан Назарбаев е най-верният съдружник на Русия в Централна Азия. Наред с Русия Казахстан взе участие във всички интеграционни структури в постсъветското пространство, само че в същото време с това Астана задълбочава съдействието си с Пентагона, показва електронният вестник.

Подписан тези дни във Вашингтон петгодишен проект за военно съдействие до 2022 година планува съгласно "Правда " опция да бъде основана база на военноморските сили на Съединени американски щати в каспийското пристанище Актау. Страните не разкриват детайлности, само че съгласно източници, близки до договарянията,става дума за стратегия на Съединени американски щати за подготовката на квалифицирани фрагменти за армията на Казахстан.

И "най-важното тук е помощта на Съединени американски щати за основаване на казахстански флот в Каспийско море ", където след разпадането на Съветския съюз "доминират военните кораби на Русия, а флотът на Казахстан е едвам на стадий строителство ".

"Затова не е изключено да бъде основан на непрекъсната основа образователен полигон в пристанището Актау, който в бъдеще може да бъде трансформиран в база на Военноморски сили на Съединени американски щати ", написа изданието.

Така Казахстан, който от четвърт век води по този начин наречената "многовекторна " външна политика може да стане надеждна цитадела на Съединени американски щати в устрема им да поддържат непоклатимост в Централна Азия и Каспийско море, заключава "Правда ".



Целта на Пентагона е явна: последователно да измести Русия от Казахстан като негов основен боен съдружник и при първа опция да разположи там военна база на Съединени американски щати. А Казахстан - този "най-верен съдружник на Русия в Централна Азия ", май замисля рискова двойна игра с най-непредсказуеми последствия за връзките с Москва, предизвестява съветското издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР