Ще има увеличение на цената на природния газ за последното

...
Ще има увеличение на цената на природния газ за последното
Коментари Харесай

Природният газ и парното ще поскъпнат от 1 октомври

Ще има нарастване на цената на природния газ за последното тримесечие на 2018 година Това ще има отражение върху цената на парното и топлата вода, заяви пред публицисти ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

„ Има риск от сбъдване на прогнозата на „ Булгартрансгаз “ за повишаване на природния газ с 15% от идващото тримесечие. Всичко зависи от придвижването на цената на петрола на интернационалния пазар. Очакваме на 10 септември да получим заявката на „ Булгаргаз “ за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим естествено с направеното заявление, като то ще мине през подробен разбор и инспекция от страна на нашите специалисти “, посочи Иванов, представен от " Фокус ".

До края на септември би трябвало да стане ясно каква ще е цената.

„ Със сигурност ще има нарастване на цената на природния газ. Неведнъж съм казвал, че във връзка с това опциите на КЕВР са мощно лимитирани – ние на първо място би трябвало да проверим методиката на изчислението и да проверим дали препоръчаната цена е в сходство с контракта, който има сред „ Газпром Експорт “ и „ Булгаргаз “ за цената на природния газ. Но придвижването на цените и курсът на $ сега са в неподходяща посока “, разяснява доцент Иванов и уточни, че това се вижда и по цените на течните горива по бензиностанциите в страната.

„ Ако се наложи нарастване на цената на топлинната сила, ще създадем всичко допустимо това да се случи при започване на отоплителния сезон. Защото не желая да си помисля даже, че може да се прави нарастване по средата на януари. Но доста малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната сила ние нямаме съществени принадлежности за влияние “, разяснява още той.

На въпрос дали България подхваща нещо по отношение на това, че Европейската комисия (ЕК) подписа договорка с „ Газпром “ и помоли за понижение на цените на природния газ по отношение на равнищата в Европейски Съюз и другите страни, доцент Иванов отговори: „ Това, което е решение на Европейска комисия, предстои на осъществяване след издание на формалния вестник на Европейска комисия. Но такава обява още няма. След това в границите на 10 седмици „ Газпром “ е длъжен да стартира договаряния със засегнатите 8 страни. Това е дълготраен вид и смятам, че той ще има развиване “.

Председателят на КЕВР уточни, че ще има отражение върху парното и топлата вода, тъй като всичко демонстрира, че нарастването на цената на природния газ ще бъде доста. „ Ще проследим придвижването на цените и се надяваме цената, която ще бъде избрана от 1 октомври, да се резервира до 1 април, а не да се усили на 1 януари “, изясни доцент Иванов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР