Ще има съвместно закупуване на някои медицински продукти и борбата

...
Ще има съвместно закупуване на някои медицински продукти и борбата
Коментари Харесай

ЕС създава общ здравен съюз

Ще има взаимно закупуване на някои медицински артикули и битката с редките заболявания на европейско ниво

Европейски Съюз, под председателството на Франция, започва самодейност за общ "здравен съюз " със взаимна декларация, съобщи френският министър на опазването на здравето Оливие Веран, съобщи

Текстът ще бъде наименуван "Декларацията от Гренобъл " по името на френския град, където министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз организираха среща, с цел да обсъдят упоритостите си за по-тясна съгласуваност.

Франция, която е шестмесечен ръководител на Европейски Съюз до края на юни, се стреми да се възползва от съдействието в региона на опазването на здравето, подбудено от взаимния метод за справяне с пандемията от ковид през последните две години, по-специално посредством закупуване на ваксини.

"Вярвам, че Европейският съюз може да се трансформира в международен първенец в региона на публичното здраве ", в случай че преодолее несъгласията сред пазарните съображения и системите за публично опазване на здравето, съобщи Веран пред публицисти.

Съвместното закупуване на някои медицински артикули и битката с редките заболявания на европейско ниво би трябвало да донесат изгоди, сподели той.

За тази цел Декларацията от Гренобъл, която той изрази вяра, че ще бъде подписана "в околните дни, ще бъде основополагаща декларация за здравния съюз в Европа ".

Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидес, която присъстваше на срещата, назова стъпката на Франция "силен подтик към същински европейски подходи, когато става въпрос за нашите дейности в региона на опазването на здравето ". И тя, и Веран подчертаха също, че въпреки Европейски Съюз да е постигнал прогрес в превръщането на пандемията от ковид в по-управляем проблем основно с помощта на имунизациите, няма място за блаженство.

"Твърде рано е да се счита, че пандемията е ендемична ", сподели Веран, като направи завоалирана отпратка към страни като Испания, които се стремят да мислят за оправянето с Ковид като за по-малко съществени ендемични болести като сезонния грип. "Нищо не ни разрешава да кажем тъкмо в този момент, че някъде по света няма нов вид, който е по-опасен от варианта Омикрон, който в този момент господства в Европа ", сподели той.

Веран съобщи също, че по различен въпрос - възходящата устойчивост към антибиотиците, които се употребяват постоянно в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи - Франция има намерение да употребява председателството си на Европейски Съюз, с цел да предприеме дейности.

Той съобщи, че на 7 март в Париж ще се организира конференция "Едно здраве " с присъединяване на министрите на опазването на здравето и земеделието на Европейски Съюз по този въпрос.

"Не можем да се оправим с антибиотичната устойчивост единствено от позицията на министрите на опазването на здравето ", сподели той и добави, че "също по този начин е належащо да се понижи използването на антибиотици при животните ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР