Ще има промени със сигурност, на всички нива. Това каза

...
Ще има промени със сигурност, на всички нива. Това каза
Коментари Харесай

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров: Ще има промени на всички нива

Ще има промени сигурно, на всички равнища. Това сподели служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БТВ. По думите му този, който си прави добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я прави - не би трябвало да бъде спокоен. Той отхвърли да разяснява кой съответно ще бъде сменен. " Този въпрос няма да го решаваме по малкия екран. Искам да запазя достолепието на всеки един ", сподели Кацаров.

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди предпочитано да се имунизират хората над 60-годишна възраст. Последваха рецензии от неговия предходник Костадин Ангелов. " Той е в предизборна акция ", сподели Кацаров. " Аз споделих, че 20% от хората над 60 са имунизирани до този миг. Всъщност процентът е към 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко - 5% ", сподели Кацаров

" За мен е значимо да се имунизират възрастните хора. Не правя отстъпка и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа " единствено възрастните и никой различен ", разяснява служебният здравен министър. Надявам се да се имунизират повече възрастни. 80% от умрелите са над 60 години. Ако желаеме да понижим тези ужасяващи индикатори на смъртността е от основно значение тези хора да се имунизират ", разяснява Стойчо Кацаров.

" Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не би трябвало да го има, той не е нужен ", сподели служебният здравен министър. По думите му Националният действен щаб е бил предопределен да дава конференции, както и да оповестява неприятните вести, които министър председателят и здравният министър не желаят да споделят.

Относно това по какъв начин тъкмо ще се ръководи здравната рецесия у нас без НОЩ, Кацаров разяснява, че към този момент има задоволително принадлежности за това и хората са по-информирани. " Аз имам голям екип от хора. Освен това получавам препоръки отвред. Има задоволително специалисти, задоволително органи. Те имат отговорността ", сподели Кацаров.

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, въз основата на които да се реши какъв брой сме покрай групов имунитет. Кацаров е упълномощил на своите специалисти да се организира широкомащабно изследване, което да ориентира Министерство на здравеопазването какъв брой души са се срещнали с вируса.Той добави още, че рецесията не е завършила. " Намаляването на броя на инфектираните се дължи на това, че времето е такова, хората са на открито, а и мина последната вълна. Повечето специалисти чакат, че без всеобщо имунизиране, есента ни чака нова вълна. Не желая никого да тревожа, само че в случай че не се имунизират хората, това е доста евентуално ", сподели Кацаров.

Той разяснява още, че надали новооткритият вид на ковид у нас ще " обърне картината ". Кацаров добави, че изключителната епидемиологична конюнктура сигурно ще бъде удължена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР