Ще има ограничение на употребата на наргилета от непълнолетни в

...
Ще има ограничение на употребата на наргилета от непълнолетни в
Коментари Харесай

Здравният министър представи идеите как да се ограничат наргилетата

Ще има ограничаване на използването на наргилета от малолетни в България и това ще стане със законови промени, на база изводи на специфичната работна група, инициирана от Министерството на здравеопазването особено по тематиката. Това стана ясно от думите на здравния министър Николай Петров пред Народното събрание.
Предложенията в Закона за здравето касаят разширение на възбраната за тютюнопушене в закритите публични места и на някои открити публични места, като се регламентира възбрана за пушене на тютюневи и свързани с тях произведения. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се шефът на обект, който е позволил пушене на тютюневи произведения и свързани с тях произведения в обекта, да бъде глобен. При редовно нарушение на възбраната за пушене е планувано и прекъсване употребата на обект за избран период.
" Считаме, че това ще окаже нужното възпиращо и възпитаващо влияние и ще стимулира притежателите да не позволяват пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също по този начин да се разшири кръгът на контролните органи за постигането на по-ефективен надзор ", разяснява здравният министър.
В Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения се вършат оферти за промени в дефиницията на " произведения, свързани с тютюневите произведения ", тъй че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.
Има предложение в Закона за протекция на детето да се добави текст, с който се не разрешава да се продават на деца произведения, които са свързани с тютюневите произведения.
Промените в Закона за акцизите и данъчните хранилища са свързани с разширение определението за тютюневи произведения, като се разясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обсега за облагане на тютюневите произведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР