Ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия в България,

...
Ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия в България,
Коментари Харесай

Работодатели се чудят ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия

Ще има ли бистрота на пазара на електрическа енергия в България, се питат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ).

" През есента на далечната 2004 година се подписа първата договорка за електрическа енергия по свободно контрактувана цена. Либерализацията на свободния пазар измина дълъг път. Днес десетки хиляди компании купуват електрическа енергия по свободно контрактувани цени - преобладаващо посредством годишни контракти ", изясняват АОБР.

" За страдание, от страна на предлагането на електрическа енергия пазарът не е изцяло свободен - съществуват редица преференциални търговски условия (ангажименти за количества, цени, периоди, гаранции) за комбинирани производства, ВЕИ, дълготрайни контракти за изкупуване ", допълват те

АОБР смята, че на свободния пазар електрическа енергия се предлага на процедура единствено от " АЕЦ Козлодуй " ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД и от време на време от " НЕК " ЕАД и държавните сдружения оферират своята продукция най-вече на своите интернет платформи.

 Евростат: Българският ток е най-евтин в Европейски Съюз
Евростат: Българският ток е най-евтин в Европейски Съюз

Данните са за първата половина на 2017 година

В последните две години покупко-продажби се реализират и през електроенергийната борса / " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД/. През пазарен сегмент " ден напред " всекидневно се оферират към 400 мегавата, като това става вследствие на задължения на България към Европейска комисия против опасността от наказания, разяснява АОБР. Допълват, че след някои отлагания, предходната есен борсата започва и сегмент " централизиран пазар за двустранни контракти ".

Интересите при търговията на електрическа енергия са за стотици милиони левов ., показват работодателите. Това, което отсъства съгласно тях на свободния пазар през днешния ден е прозрачностт а и като представителни организации на работодателите приканват за дейности.

Организациите на работодателите желаят: " " АЕЦ Козлодуй " ЕАД, " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД, " НЕК " ЕАД, " БЕХ " ЕАД, Министерство на енергетиката и Народното събрание да поддържат изрично смяна в Закона за енергетика с оглед всички покупко-продажби на свободния пазар да се подписват на енергийната борса. Само по този начин ще се лимитират злоупотребите и пазарните операции. "

" Сделките на една пълноценно функционираща борса са транспарантни и могат да бъдат проследени от Комисията за енергийно и водно контролиране - подобаващи текстове могат да подсигуряват този развой. Изкарването на всичките покупко-продажби на свободния пазар на енергийната борса е битка с корупцията на дело, а не на думи. Съпротивата против тази най-пазарна и транспарантна търговия поражда подозрения ", изясняват АОБР.

Настояват, " Народното събрание да одобри нужните нормативни текстове, въвеждащи строги наказания при пазарни операции за да не се позволяват покупко-продажби " под масата " на непазарни цени - реферираме към договорката през август тази година, когато в границите на 17 секунди се продадоха стотици мегавати за милиони левове ".

 Разписват пътна карта за либерализацията на енергийния пазар
Разписват пътна карта за либерализацията на енергийния пазар

Страната ни е една от последните, които не са либерализирали изцяло

Работодателите са сигурни, че законовото споразумяване на прозрачността на електроенергийния пазар ще възвърне доверието на икономическите субекти . Следващите 1-2 години следва дотъкмяване на процеса на либерализация и включване на битовите консуматори в този пазар.

" Всяко домакинство ще може да избира снабдител на електрическа енергия и ледователно, само добре работещ и действителен пълностоен пазар ще подсигурява цялостна либерализация , каквито са условията на европейските наставления ", декларират АОБР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР