Ще има ли по-малък ДДС за парнотоДо две седмици управляващите

...
Ще има ли по-малък ДДС за парнотоДо две седмици управляващите
Коментари Харесай

Кабинетът внася актуализацията на бюджета до 10 юни

Ще има ли по-малък Данък добавена стойност за парното

До две седмици ръководещите ще разпишат и внесат за разискване актуализацията на бюджета, а в понеделник ще има изключително съвещание на Тристранния съвет. Това стана ясно след Коалиционния съвет, който се организира в петък вечерта, напомня.

Именно през актуализацията би трябвало да бъдат одобрени антикризисните ограничения, които към този момент бяха показани. Сред тях е и понижаване на Данък добавена стойност на парното и топлата вода от 20 на 9%, с което да се омекоти шокът от фрапантното повишаване на топлинната сила от 1 юли.

Управляващите, в лицето на „ Има подобен народ”, обаче признаха - идват тежки години и българите би трябвало да са наясно с това. В същото време, продължава да има напрежение в обединението, като Тошко Йорданов упрекна продължаваме смяната, че водят паралелна политика и се пробват да заобиколят съглашението.

На фона на растящата инфлация и шоковото повишаване на цените на парното и топлата вода, държавното управление форсира темпото за актуализиране на държавната хазна.

„ Обединихме се, че в седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем в Народното събрание да бъде прегледан на първо четене в комисия Закон за бюджета с промените по актуализацията”, разяснява началникът на кабинета Лена Бориславова.

Кабинетът си сложи период - до края на юни новият бюджет да е реалност, с цел да работят от 1 юли антикризисните ограничения и по-високите пенсии. Пакетът от ограничения би трябвало да бори и високите цени на топлоенергията, които също ще влязат в действие то 1 юли. Един от лостовете да се смекчи повишаването от 40% е понижаване на Данък добавена стойност на парното - от 20 на 9%. Мярка, която някои специалисти подлагат на критика.

„ Намаляването на Данък добавена стойност не е антикризисна, а прокризисна мярка, тъй като това не понижава цената на парното, а просто кара някой различен да я заплаща. Нали разбирате, че страната тези пари би трябвало да ги вземе от някъде. Тя би трябвало да ги вземе от някакви други данъци”, разяснява икономистът Григор Сарийски.

Според други обаче това ще даде глътка въздух за крайните консуматори.

„ Ако се понижи Данък добавена стойност върху парното от 20 на 9 % това ще падне под 30 %. Откъде ще се вземат парите? Имайте поради, че ние имаме доста промишлености, които печелят от тази обстановка, енергетиката прави необикновен експорт на големи цени”, счита икономистът Георги Ангелов.

По-ниско или нулево Данък добавена стойност на парното ще намали цената, само че няма да е задоволителна мярка, считат част от съдружните сътрудници. От Има Такъв Народ предизвестиха, че държавното управление залага на доста обществени ограничения, които мъчно ще осъществя без заеми.

„ Бодряшки изказвания по какъв начин всичко може да се оправи с държавна интервенция просто не са правилни. Държавата отделя голямо количество пари за обществени действия. Но тези пари би трябвало да дойдат отнякъде. Ако стопанската система не върви, другият вид е заеми. Задават се сложни години”, предизвести Тошко Йорданов.

Според Има Такъв Народ единственият метод да се избяга дългова серпантина е стопанската система на страната да работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР