Ще има ли ново увеличение на минималната заплата.Бюджетът не е

...
Ще има ли ново увеличение на минималната заплата.Бюджетът не е
Коментари Харесай

Ще има ли ново увеличение на минималната заплата

Ще има ли ново нарастване на минималната заплата.

„ Бюджетът не е рестриктивен. Разходите са много повече от това, което е било през предходната година – и за прехрана, и за финансови разноски, без значение от проверката на върховете, които бяха заложени от служебния кабинет “ .

Това изясни пред БНР  Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система.

„ Пенсиите също се подвигат.

Важно е в средносрочната рамка по какъв начин ще се откри баланс сред една амбициозна капиталова стратегия,

Икономистите се интересуват не просто какво ще бъде признато през идващите няколко седмици, а каква е средносрочната рамка и политиките, които ще се организират, означи той.

Петър Ганев не чака ново нарастване на минималната работна заплата.

„ Тя към този момент беше вдигната. Законът споделя, че на първи септември ще бъде избрана нова, която ще влезе в действие от първи януари. Тя се дефинира по механизъм, който е ясно написан. Друг въпрос е, в случай че има митинги и обществен напън, дали това може да стане политическа
тематика, само че ми се коства, че по-скоро – не “.

Петър Ганев отхвърли възможността  да стигнем до гръцки сценарий  в устрема за реализиране на трипроцентен недостиг поради влизането в еврозоната и вероятното му повдигане по-късно.

„ Ние имаме дълга история на постоянна финансова политика и на доста невисок недостиг. Обикновено сме положителният образец в Европа. И в средносрочен проект може да осъществим критерия относително елементарно, в случай че не тръгнем да гласуваме нови и нови разноски. Има и европейски фискални правила. Те са по-затегнати сега “.
По-големият проблем е инфлационния аршин, уточни Ганев.

„ Ние към момента имаме по-висока инфлация от тази в Европа. Дали ще осъществим този аршин до януари 2025 е мъчно да се каже. По-скоро би било изненада, в случай че успеем “, добави той.

Икономистът счита за екстравагантна концепцията на финансовото министерство за паралелното въвеждане на еврото от януари идната година.

„ Нямаме потребност от дълъг интервал с паралелна валута, в случай, че се чака всеки миг да влезем в еврозоната. Просто би трябвало да си свършим работата и да извървим пътя към приемането. До огромна степен еврото към този момент е влезнало в България. Няма потребност да насилваме процеса и да объркаме хората “, сподели Ганев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР