Ще има ли нов скок на инфлацията? Темата в студиото

...
Ще има ли нов скок на инфлацията? Темата в студиото
Коментари Харесай

Кадиев: Най-много компенсации получават тези, които нямат нужда от тях , като “Лукойл Нефтохим”

Ще има ли нов скок на инфлацията? Темата в студиото на “Здравей, България ” по Нова телевизия разясниха някогашният зам.-министър на финансите Георги Кадиев и икономистът Кузман Илиев.

“Ние сме непрестанно в рецесия и най-хубавата мярка против това е да има постоянно държавно управление, което да взима някакви ограничения ”, съобщи Кадиев.

Според него ограниченията, които взима Народното събрание, не са анти-инфлационни, а в противен случай - те подхранват инфлацията.

“Парламентът одобри едно нездравословно решение да усили обезщетенията за бизнеса, като към този момент компенсира не над 250 лева за мгвт/ч, а над 200 лева за мгвт/ч. Тези спомагателни обезщетения костват 900 млн. лева на година ”, уточни Кадиев. “Най-много обезщетения получават тези, които нямат потребност от тях, като “Лукойл Нефтохим ”. Те получават помощ от 22 млн. лева на година ”, добави той.

Друга мярка, която съгласно специалистите, “надува ” инфлацията ” е нарастването на минималната работна заплата (МРЗ).

“МРЗ е закон, с който не можеш да наемаш избрани групи. Ако тя е прекомерно висока, това значи, че ще има повече безработица. Това просто е закон, с който забраняваш да наемаш ”, изясни Кузман Илиев.

“Не можем да не вдигнем МРЗ, тъй като има инфлация ”, уточни от своя страна Кадиев.

Ще паднат ли цените, специалистите считат, че за това е нужно по-голямо произвеждане на артикули.

“Мисля, че инфлацията ще продължи. Не в такива високи темпове. Инфлацията ще е по-ниска, тъй като е предходна своя пик, само че това не значи, че цените ще намалеят ”, изясни Кадиев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР