Ще има ли масово затваряне при очаквания пореден пик на

...
Ще има ли масово затваряне при очаквания пореден пик на
Коментари Харесай

Властта пипа меко за ковид, училища и забавачки затварят пос...

Ще има ли всеобщо затваряне при упования следващ пик на пандемията от ковид у нас - този път поради делта разновидността? Отговорът на този въпрос държи нащрек от бизнеса до родителите, тъй като никой не е сигурен какво ще подхващат здравните управляващи в околните седмици.

Служебното държавно управление упрекна ръководството на ГЕРБ, че водело безредно борбата със болестта, а въвеждането на ограниченията било като в играта " тука има-тука няма ". Затова Здравното министерство пусна проект за деяние с 4 зони, където в детайли е разказано какво се прави при избран брой болни на 100 000 население. Мерките в него обаче се оказаха единствено целесъобразни, а не наложителни.

В същото време у нас никой не отваря дума за здравен пропуск, какъвто по образеца на Франция и Италия към този момент вкараха или се канят да го създадат още половината страни в Евросъюза. Без въпросния документ там човек не може да припари до заведения, хотели, кина и музеи, а скоро и в рейсове, фериботи и самолети. Има три метода всеки жител да се снабди с коронавирус пропуща. Първият е да е имунизиран против COVID-19 преди най-малко 14 дни. Вторият е да има негативен тест за ковид - PCR или антигенен. Третият е да е преболедувал през последните 6 месеца.

Въвеждането на здравния пропуск отприщи вълна от митинги на Запад, което прави нулева вероятността родните управляващи да се вкарат в сходен екшън, изключително в навечерието на очертаващите се нови изключителни избори. Разхлабването в България стигна до такава степен, че

хората не поставят маски даже в градския превоз или мола.

Иначе проектът на Министерство на здравеопазването планува 4 зони - до 100 болни на 100 000 население, от 100 до 250, от 250 до 500 и над 500. Сметките са на двуседмична база.

Грубо казано, до зона 2 всичко е отворено. В зона 3 стопират заведенията на закрито и публиката на спортни събития, само че министър Кацаров остави малка врата, каквато има за театри, изложения и така нататък

Едва в зона 4 се стига до познатия ни локдаун, само че с тази разлика от преди, че се позволяват детските градини при имунизиране на личен състав и родители, учебно заведение и ВУЗ със наложителни присъствени дисциплини, хотели, само че без работа на заведенията за хранене към тях, пътувания, разходки и игра по площадки.

Министерството побърза да посочи, че задачата на проекта е да ориентира, а точните ограничения се формулират със заповед. И не зависят единствено от въпросните числа, а от още два значими фактора - % на позитивни проби и заетите кревати в лечебните заведения. Пред „ Марица “ министър Кацаров даже доуточни, че при имунизиран личен състав и следене дали клиентите са предпазени зоната ще бъде сваляна с една надолу. Например, в случай че потенциалът е стеснен на 30 %, както е във втора зона, ще може да бъде вдиган на 50, както е сега в първа.

Този проект е създаден по отношение на наблюденията от последните талази на коронавирус,

посочи пред " Марица " проф. Мира Кожухарова, епидемиологът, който поучава министър Кацаров. „ Стойностите са близки до европейските, когато приказваме за връзката сред равнище на заболяемост, категоричност на проби и претовареност на леглата в лечебните заведения: " За мен най-важното, което включва, е тъкмо разпределението в лечебните заведения по области - коя, по кое време и какъв брой кревати да разкрие. Лекарите ни към този момент имат скъп опит, тъй че няма какво да плашим хората, системата ще се оправи. Но най-важна е съответната грижа за пациентите, изключително за тежките случаи. Планът е изработен на национално равнище, само че регионалните щабове имат право на самостоятелно решение, несъмнено, в съгласие с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев - продължи тя. - Нормално е ново държавно управление и нов министър да има своите корекции. Затова сме го нарекли и ориентировъчен. Но експертите в Министерство на здравеопазването си работят чудесно, те са ъгъл, надали ще се намерят нови.

Планът цели всяко затваряне да е последна допустима мярка. Ограничаване на пътуванията няма. Само рекомендация в последната фаза да не пътуват възрастни и хора с хронични заболявания. Но всичко остава на тяхната съвест. Световната процедура потвърди, че затварянето не е ефикасна мярка, даже от време на време става нездравословна. Това се видя най-ясно при образователния развой. Затова и проектът този път планува учебните заведения да са последното допустимо място за затваряне. Директорите даже ще имат опция и в последната фаза да провеждат визити на часовете на випуски, както беше напролет, само че разбрах, че има потърпевши набори.

Разбира се, даже в последната зона се дава опция за работа в детските градини, в случай че личният състав и родителите са имунизирани “, показа епидемиологът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР