Ще има ли драстични промени на Кодекса на труда, които

...
Ще има ли драстични промени на Кодекса на труда, които
Коментари Харесай

Ще има ли по-лесни уволнения и майчинство без друг платен отпуск - въпрос на социален диалог

Ще има ли фрапантни промени на Кодекса на труда, които ще са по-благоприятни за работодателите в България, в сравнение с за работещите? Засега корав отговор на този въпрос няма, само че има следният отговор – въпрос на обществен разговор.
Темата беше повдигната на днешния парламентарен надзор от депутата от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, който зададе въпрос на вицепремиера по демографската политика Марияна Николова (тя замести на поста Валери Симеонов) каква позиция ще заеме поради оферти на работодателските организации (АОБР) за промени на Кодекса на труда - работодателят едностранно да приключва трудовия контракт по своя самодейност (срещу 4-месечно обезщетение), да няма компенсации при преустановяване на контракта на чиновник в пенсия, в случай че той не си потегля по самодейност на работодателя, да има срочен трудов контракт за интервал от 5 години, да се вкара така наречен контракт с нулеви часове, да няма струпване на заплатен отпуск при отпуск за майчинство и развъждане на дете .
Според Николова обаче изброеното от Гьоков не е тъкмо по този начин, както излиза от медийни изявления. Тя увери, че в границите на основана работна група с присъединяване на страната, работодателските организации и синдикатите, се водели диалози и не става въпрос за лишаване на обществени права.
По думите на Николова, до момента работодателите не са внасяли публично предложение да се гледа на Тристранка въпросът с отпуска при майчинство . Имало обаче решение на Европейския съд в дух да няма струпване, което било по проблем в Румъния, а в България законодателството е по-либерално от европейското и това правосъдно решение е може да е основа за започване на разговор, изясни вицепремиерът по демографската политика.
Николова отхвърли и, че работодателите публично са внасяли в работната група предложение осигуровките в България да се заплащат 50/50 . И това обаче било „ въпрос на обществен разговор “, тъй като през 1999 година по закон било планувано това съответствие да почне да се ползва през 2007 година, само че в края на 2006 година било замразено на 60/40 – 60% от работодателите, 40% от работещите.
Единственото нещо, което съгласно Николова публично се разисква, е отпадането на възбраната за ексклузивен труд . Сега по закон в България не може да има подобен, с изключение на при някои изключения (отбрана на страната, бедствия, работен развой, който няма по какъв начин да се прекъсне без да пострада продуктът) и то най-много 150 часа годишно. Припомняме, че до момента в медиите излезе информация, че работодателите желаят 300 часа ексклузивен труд годишно.
Николова обаче не обели и дума за така наречен контракти с нулеви часове. Какво съставлява контракт с нулеви часове Actualno.com към този момент разиска с специалиста от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. При подобен контракт съответният служащ е " на повикване " - той работи тогава, когато работодателят му разпореди поръчка и получава възнаграждение по отношение на времето, през което е бил ангажиран.
За край Гьоков предизвести, че Българска социалистическа партия няма да поддържа нито една смяна, която утежнява обществени права.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР