Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното

...
Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното
Коментари Харесай

Денков: Ще има корекции в предложените конституционни промени. Има вариант на коалиционно споразумение

Ще има корекции в препоръчаните промени в Конституцията, като най-важното е да бъдат прецизирани текстовете, свързани с правосъдната промяна и със служебното държавно управление. Това сподели пред публицисти министър председателят акад. Николай Денков, предават от Българска телеграфна агенция.

Подготвяйки първия вид, той беше изпратен и на Венецианската комисия, тя изпрати нейните рекомендации, тъй че това, което би трябвало да се внесе за второ разискване, би трябвало да подхожда на рекомендациите на комисията, изясни министър председателят. По думите му има разнообразни разновидности във връзка с това по какъв начин да се дефинира статутът на служебното държавно управление, по какъв начин да се избират министър-председателите по време на служебните кабинети. В момента се оформя текст, който да бъде импортиран за второто четене и той да подхожда на тези рекомендации. Не бих желал да ги разясня преди да бъдат показани пред обществото, уточни Денков.

Министър-председателят сподели, в отговор на въпрос за вероятно съдружно съглашение в ръководството, че е бил квалифициран вид, той е бил изпратен на ГЕРБ, само че от там няма отговор до момента.

Те не реагираха. В момента те слагат въпроса, че са съгласни и биха желали да има подобен механизъм, тъй че още веднъж въпросите би трябвало да са към тях, съобщи Денков. Той добави, че в случай че ГЕРБ имат други оферти, би трябвало да ги изразят, с цел да може да се стигне до текст, към който всички да са съгласни. Досега този развой не беше стартират, уточни министър-председателят.

Относно обстановката към вътрешния министър Калин Стоянов Денков сподели, че напрежението към него породи с не напълно съответните дейности на полицията при митингите против Българския футболен съюз на 16 ноември. Имаше рецензии, които бяха основателни. Очаквам от него задълбочено следствие, всички служители на реда, използвали непозволена мощ да бъдат осъдени и извадени от структурите на Министерство на вътрешните работи, уточни Денков.

Той сподели, че това, което знае от Стоянов е, че е напреднал процесът по тези следствия и сме се разбрали че чакам резултат. Моето отношение към този министър ще зависи от това по какъв начин ще приключи този развой, акцентира министър председателят.

Ясно е, че Народното събрание ще отхвърли това несъгласие. В случая, съгласно мен, това е безусловно непотребен жест. Това сподели министър председателят Денков пред публицисти за президентското несъгласие върху съглашението за даване на бронирана техника на Украйна.

Институциите би трябвало да се опитаме да работим дружно, тъй като хората чакат резултати от нас, съобщи министър-председателят и добави, че въпросите за какво президентът постанова несъгласие, би трябвало да бъдат отправяни към самия него.

По мотив случая със арестуван мъж от Босилеград, обвинен в шпионаж в интерес на България, министър председателят разяснява, че има дефинира обвинявания към него и Министерството на външните работи (МВнР) ще се поинтересува от случая. Официална спомагателна информация, също така, което знаете, сега няма. Ще следим случая, сподели още Денков.

Запитан за разискването през днешния ден в Брюксел на кандидатурите на България и Румъния за Шенген Николай Денков сподели, че има огромна смяна в обстановката през последните месеци, с помощта на напъните на държавното управление. В края на ноември пристигна задача, в която имаше представители на Австрия и Нидерландия, напомни Денков. Резултатът от задачата е един извънредно позитивен отчет, защото представителите на двете страни са подписали отчета, което значи че одобряват, че има доста интензивен прогрес. Днес и на следващия ден ще бъде показана тази информация пред Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, тъй че да е ясно, че напредъкът е налице, акцентира Николай Денков. Той добави, че не престават дипломатическите старания по какъв начин да се формулира решение, което до края на този месец да бъде признато. В момента е по-трудно да се договаря с Нидерландия, само че не значи, че не е допустимо, тъй че договарянията не престават, съобщи министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР