Ще говорим с всяка една община, която има нужда от

...
Ще говорим с всяка една община, която има нужда от
Коментари Харесай

Петков щял да говори с всяка община на тъмно

Ще приказваме с всяка една община, която има потребност от помощ за заплащане на тока. Направихме оперативно съвещание на Народно събрание и взехме решение, че ще създадем работна група, която да откри какви средства трябват на общините. Когато видяхме образци като този в София – с другите цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини в действителност имат потребност от спомагателни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков от парламентарната естрада в отговор на въпрос по какъв начин и дали ще се помогне на общините, които са въвели ограничавания за тока.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пък попита министър-председателя кога България ще има утвърден План за възобновяване и резистентност, съглашение за партньорство и утвърдени оперативни стратегии.

България е съдбовно закъсняла по проекта за резистентност. Попитах Кирил Петков, по кое време ще имаме Национален проект за възобновяване и резистентност. По една значима причина. България закъснява с одобряването на всички финансови принадлежности, които ще дадат късмет на държавните институции, локалните управляващи, бизнеса, да влагат във значими планове. Новият програмен интервал тече от 1 януари предходната година. Исках да схвана, каква част от 2022 година ще е нулева без заплащания от оперативните стратегии и националния проект за резистентност. Анализът демонстрира, че даже ние на следващия ден да имаме утвърден народен проект за възобновяване и резистентност, парите ще доближат до тези, които ги чакат в средата на годината, тъй като такива са особеностите на процедурата. България съдбовно закъснява, добави той.

Дончев акцентира, че не може нещо да се изпраща в Европейската комисия, без да бъде гласувано  в Народно събрание.

Кирил Петков отговори, че проектът е предаден на европейската комисия и тя го преглежда. Ако това е правилно той би трябвало да изясни, по кое време, какво е изпратил в европейската комисия. Някой да си разреши да изпрати нещо, което не е в съгласие тук е безсрамие. Вторият вид е там да не е изпратено нищо. Разчитам доста с ваша помощ да разберем, кое е истината, съобщи Дончев.

Планът за възобновяване и резистентност е предаден на Европейска комисия, тя приветства новите промени.  Предаването лиши много съществени промени в някои от секторните политики. Като образец мога да ви споделя бранш „Енергетика“. В момента, както знаете, има голяма взаимозависимост от съветския газ. Едновременно с това имаме много огромна взаимозависимост в АЕЦ „Козлодуй“. В момента спорът сред НАТО и Русия нараства. Има значителен риск от евентуални наказания. В проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се усили още повече от тези доставки и българската самостоятелност в енергийно отношение беше понижена. Ние, като едно ново държавно управление, не можем да приемем този вид зависимости и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да имаме по-зелена енергетика, съобщи още Петков.

Преди това в Народното събрание се стигна до конфликт сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия поради цените на тока.

Вие обещахте ярко бъдеще на българските жители, а за жалост, днешното бъдеще и всекидневие е мрачно, студено и по-скъпо, сподели Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Ще напомня на всички български жители, че държавното управление на Борисов, по самопризнание на вицепремиера Бъчварова, приключи плана „ Белене ”. Сега не ни говорете за какво няма ток и за какво е безценен токът, отговори Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Още нямаме общини, които да са пристигнали с директни претенции. Кое е страшното, в случай че всички са си харчили парите по най-прозрачния метод, съобщи Петков.

Тук не става въпрос единствено за общини, а и за публични заведения, които извършват обществени функционалности, за учебни заведения, детски градини, уточни Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

Автоматично те ще бъдат обезщетени с февруарските сметки и за януари, и за февруари, твърди ковчежникът Асен Василев.

Скандалът зави в напълно друга посока. Наложените наказания по закона „ Магнитски ”.

В предходното Народно заседание бях задал въпрос до служебния министър-председател на какво съображение е взето решение на основата, на което се сътвориха едни „ черни описи ”, които през днешния ден съдът разгласи като противозаконни, сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Г-н Карадайъ, разбирам, че доста ви боли, че индивидът, който стои до вас – господин Пеевски, е комплициран в интернационален лист за наказания, за корупция и по тази причина българската страна няма никакво отношение. Това, което българската страна трябваше да направи, и направи в границите на закона, е да защищити българската стопанска система, отвърна Василев.

При неналичието на закон, вие сте нарушили законите на страната. Министър Василев, когато лъже, вие отсам, от тази естрада, би трябвало да му вършиме забележки, прикани Карадайъ.

Напрежението беше потушено с 15-минутна отмора.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР