Ще го кажем директно: от спестявания от заплата може да

...
Ще го кажем директно: от спестявания от заплата може да
Коментари Харесай

Защо българите също да не се пенсионират милионери?

Ще го кажем непосредствено: от спестявания от заплата може да станете милионери. Знаем, че звучи налудничево, само че има напълно съответни доказателства по тази причина - тъкмо 378 хиляди. Това е броят на американците, които все още разполагат, насъбрани посредством капиталовия проект 401(к). Броят им е повишен с 10% единствено за едно тримесечие, а упованията са този ритъм на напредък да се резервира в близко бъдеще.

401(k) е пестелив проект за пенсиониране, основан в Съединени американски щати през 1978 година, при който чиновниците се съгласяват да отделят избрана сума от заплатата си всеки месец, която да бъде вложена в разнообразни финансови принадлежности, като по тази причина употребяват и данъчни преференции. Резултатът от тази стратегия е безапелационен: под нейната шапка сега има активи, които се равняват на близо 20% от всички капиталови схеми за пенсионни спестявания в Съединени американски щати.

Целта на 401(k) е да насърчи всеобщия чиновник да икономисва дълготрайно за пенсия, като се възползва от доходността на финансовите пазари. Към момента приблизително във всяка сметка има 112 400 $, като хората към края на своята кариера към този момент са натрупали сред 200 000 и 250 000 $. И тук идва най-важното: българските консуматори могат към този момент също да се възползват от позитивите на американските пазари, без да се постанова да отварят сметка там.
 Снимка 642083
Източник:

Щом има милионери в долари, за какво да няма и в левове

" Защо българите също да не се пенсионират милионери? ", пита реторично Пламен Дильовски, основател на, която е напълно въодушевена от американския опит и на процедура е най-близкия артикул на българския пазар до програмата 401(k). " В Съединени американски щати тя се трансформира в game changer за метода, по който хората икономисват пари ", споделя той и не крие, че задачата му е да придвижи у нас триумфа й.

Дильовски е финансист с 18-годишен опит, насъбран в България и чужбина. Започва кариерата си в Банка ДСК като финансов анализатор, минава швейцарска компания, с цел да основе през 2013 година своя компания - " Дилариус " ООД. Специализира в Нюйоркския институт по финанси (New York Institute of Finance), а престоят му в Съединени американски щати му отваря очите за пазарните ниши с капацитет у нас.
 Снимка 613488
Източник:

По думите му, най-голямата измежду тях е да организираш наличен и елементарен метод за вложение, каквато е и задачата на Futura. " Специализацията в Щатите ми оказа помощ да видя по какъв начин вложенията трансформират живота на хора със междинен профил да станат милионери ", споделя той. Философията му е, че всеобщият спестител мъчно може да се ориентира в комплицирания финансов свят, по тази причина желае да го улесни - като му предложи елементарен за схващане и ръководство артикул.

Български 401( k ) проект - братовчед на американския, само че приспособен за българи

Futura е новаторска капиталова стратегия, която предизвиква дълготрайните регулярни вложения като способ за реализиране на финансови цели - тъкмо като американския си " братовчед ". За разлика от него обаче, българският вид е освободен от ограничавания като какъв брой да инвестираш, по кое време да инвестираш, по кое време да теглиш спестяванията си и така нататък

В същото време вложенията в проекта се употребяват от данъчни облекчения - финансовата облага е освободена от налог съгласно член 44 от Закона за корпоративното подоходно облагане. Дильовски споделя, че дълго време са търсили с неговите сътрудници от " Експат Капитал " подобаващия артикул и съответния законен метод за обезпечаване на данъчни преференции на своите клиенти.

Тук е мястото да кажем, че Futura е под шапката на лицензираното ръководещо сдружение " Експат Асет Мениджмънт " - една от най-големите компании за ръководство на активи в страната. Всеки клиент на новаторския проект подписва контракт с тях, което, по думите на Дильовски, е гаранция за сигурност с оглед репутацията на пазара и капиталовата история на " Експат Капитал ".
 Пламен Дильовски основава Futura, с цел да помогне на българите да икономисват по-успешно
Източник:

Пламен Дильовски основава Futura, с цел да помогне на българите да икономисват по-успешно

Капка по капка до няколко стотин хиляди лв., че даже и до милион

Концепцията на Futura е оптимално опростена - всеки може да влага, като минималната сума за начало е 300 лв.. Парите отиват безусловно в Съединени американски щати - в американския ETF Nasdaq 100, който е главен обект все още на капиталовата скица. Това е показател, който събира 100-те най-големи нефинансови предприятия на американската борса - измежду тях Apple, Microsoft, PepsiCo, Intel, eBay и други

" Хората са го измислили - купуваш си показател, който на 10 години удвоява цената си ", изяснява финансовия специалист. Според него това е най-подходящият артикул за всеобщия спестител както на американския, по този начин и на българския пазар. Ако погледнем данните, ще забележим, че за последните 5 години той е повишен със 130%, а от 1995 година насам - с умопомрачителните 3 400%. Сега разбирате по какъв начин американците стават милионери от спестявания.

Можем да илюстрираме с съответни образци: съгласно калкулатора на Futura (който работи със междинна годишна рентабилност от 10%), в случай че заделяте 500 лв. месечно за интервал от 20 години, бихте могли да разполагате в края на интервала с към 336 000 лв.. Ако обаче увеличите сумата до 900 лв. и интервала до 25 години, е доста евентуално през 2048 година да имате в сметката си над 1 милион лв.. Или както гласи един прочут откъс, приписван на Алберт Айнщайн, комплицираната рента е осмото знамение на света - който я схваща, я събира, а който не я схваща, я заплаща.

Да накараш работодателя да икономисва в сметка на служителя

Далеч не е наложително обаче посочените примерни суми да бъдат събирани само от чиновниците. Дильовски има концепция (която към този момент тества на пазара) по какъв начин работодатели да награждават и задържат посредством Futura най-хубавите си чиновници - посредством вестинг прийом.
 Снимка 642087
Източник:

Но първо няколко думи за вестинга (vesting), извънредно известен в Съединени американски щати и съвсем неоткриваем като разбиране у нас. Това е юридически термин, с който се отбелязват сегашни или бъдещи материални придобивки от работодателя към служителя. Например даването на акции на компанията за чиновници с отлични резултати и дълъг стаж, или финансови бонуси при постигането на избрани цели.

Идеята на Дильовски е да даде платформа на работодателите да подтикват своите чиновници, спестявайки от тяхно име и отключвайки тези спестявания на избрани интервали. Така да вземем за пример, компанията Х може да вложи
бонус от 50 000 лв., който да бъде трансфериран на служителя при избраните в контракта условия. Така хем служителят ще знае, че парите го чакат и ще бъде стимулиран да реализира резултатите, хем средствата ще натрупат рентабилност.

С това предприемачът, още веднъж пренасяйки американско ноу-хау, желае да улесни и насърчи освен чиновниците да икономисват, само че и техните работодатели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР