Ще е необходимо “освежаване” на имунизациитеЩе се ваксинираме срещу COVID,

...
Ще е необходимо “освежаване” на имунизациитеЩе се ваксинираме срещу COVID,
Коментари Харесай

Ваксините изветряват, чака ни трета игла

Ще е належащо “освежаване” на имунизациите
Ще се имунизираме против Коронавирус, както против грип

Вирусът няма да ни остави, твърди немски специалист

Трета игла против COVID-19 ще се наложи да ни бъде сложена още през зимата, предизвестиха имунолози. Причините са две, като първата е упованието за понижаване на построените антитела, а с това и намаляване на постигнатия имунитет. Втората причина са разновидностите на вируса, чийто брой непрестанно пораства.

“Има възможност следващата година всички още веднъж да би трябвало да бъдат имунизирани против COVID-19”, съобщи немският вирусолог Томас Мертенс, който оглавява непрекъснатата имунизационна комисия към берлинския институт “Роберт Кох”, съобщи АП.

“Все още няма задоволително данни, с цел да се каже по кое време тъкмо ще бъде нужна “подсилваща” доза и управляващите ще би трябвало да изчакат няколко месеца, с цел да открият дали при някои групи отбраната против ковид отслабва с времето”, споделя Мертенс. “Вирусът няма да ни остави”, безапелационен е специалистът и акцентира, че имунизационната акция, която се организира сега, няма да бъде последната.

“По принцип би трябвало да се подготвим за вероятността да се наложи всички да “освежат” имунизационната си отбрана догодина”, твърди Мертенс.

Коментарът му идва месец, откакто изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла съобщи, че евентуално ще се наложи хората да си слагат трета доза ваксина против ковид 12 месеца след втората, както и че по-късно ще е нужна годишна реваксинация поради разновидностите на вируса.

Пред “Труд” имунологът акад. Богдан Петрунов изясни, че най-вероятно ще ни се наложи всяка година да се имунизираме против COVID-19, по този начин, както се имунизираме против грип. Според него причина са доста разновидности, поради които имунизациите ще би трябвало да се приспособяват. “Трета доза приготвят и Pfizer, и Moderna. Все още не се знае дали ще бъде със същия състав, или ще бъде обогатена с новите варианти”, сподели Петрунов.

Шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов също удостовери, че сигурно ще е нужна и трета доза, Той посъветва хората към този момент да избират имунизациите с 2 дози.

“Ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска в сравнение с РНК ваксините”, предизвести проф. Балтов. Той изясни, че преболедувалите е добре да помислят след към 5-6 месеца за имунизиране. А тези, които към този момент са имунизирани с 2 дози, след към 1 година би трябвало да помислят за трета доза.
Доц. Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел “Вирусология” в НЦЗБП, пред “Труд”: Няма разказани случаи на цялостна устойчивост


Въпросът с възможна трета имунизация се разисква предвид на това, в случай че при преболедуване или след имунизация имунният отговор е малко по-малко ефикасен. В никакъв случай не може да преглеждаме ковид като вируса на грипа, тъй като това са разнообразни вируси. Това са разнообразни вирусни фамилии и те се разграничават доста повече, в сравнение с ние се разграничаваме от дърветата, които виждаме през прозореца.

Вирусното семейство на коронавирусите е построено от така наречен позитивна РНК, а вирусният материал на грипните вируси е построен от така наречен негативна, сегментирана РНК. Те са толкоз разнообразни, че това, че имат сходна клинична картина, никога не трябва да ни обърква. При грипния вирус се постановат непрекъснати имунизации, тъй като той се променя и по тази причина СЗО прави прогнози, какъв ще бъде грипния вирус в идващия сезон.

Може антителата на преболедували и имунизирани да не обезвреждат в същата мощ SARS-CoV-2, само че до в този момент няма разказани случаи на цялостна устойчивост.
Радостина Александрова, вирусолог Българска академия на науките: Работи се върху панкоронавирусни ваксини


Дали ще се наложи използване на трета доза ваксина, това зависи от цялостното развиване на пандемичния развой. Зависи от разновидностите на вируса, от нашия имунен отговор, тъй че към момента не бихме могли сигурно да кажем какво тъкмо ще се случи. Но фирмите сега работят върху актуализирането на своите ваксини, което е безусловно естествено и предстоящо, защото ние не можем да позволим да бъдем още веднъж сюрпризирани от вируса.

Актуализацията върви в посока новите ваксини да отговорят на разновидностите, които се появиха през последните месеци.

Другото нещо, което се прави са така наречен панкоронавирусни ваксини, при които благодарение на изкуствен интелект, т. е. благодарение на компютърно моделиране се планува какви възможни разновидности биха могли да зародят и да затруднят нашия имунен отговор. Идеята е в бъдеще време да бъдат основани такива ваксини, които да ни дадат по-голяма отбрана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР