Ще дадем предварителен статут на паметник на културата на Царските

...
Ще дадем предварителен статут на паметник на културата на Царските
Коментари Харесай

Министър Банов: Царските конюшни са на МВР, злонамерените действия не променят статута им

Ще дадем прелиминарен статут на монумент на културата на Царските конюшни, тъй като обществото желае, само че не съм уверен, че няма да падне в съда, в случай че го оспорват многото притежатели, сподели министърът на културата Боил Банов.
Той добави, че постройката, които пламтя в нощта против неделя, е на Министерство на вътрешните работи. За какво му е на Министерство на вътрешните работи да си пали покрива, сподели той във връзка изказванията, че палежът може да е тенденциозен. Банов посочи, че законът е подобен, че притежателят би трябвало да възвърне постройката. По отношение на " Царските конюшни " имало доста притежатели и те не били изяснени. Затова и не била финализирана процедурата тя да бъде оповестена за монумент от национално значение. Банов сподели, че няма да подаде оставка, тъй като не виждал съображение.

По думите му от 2014 година има заповед да не се трансформира истинския тип на постройката. „ Един от проблемите, поради, които не приключваме оповестяването й за монумент от национално значение е неуточнената й благосъстоятелност. Имаме инструментите в закона да я пазим като такава. Тази постройка дали през вчерашния ден е оповестена или през днешния ден, тя се съхранява по подобен метод и в този момент “, посочи министърът. „ Това е социална постройка “.

„ И аз съм гневен от това, което става. Болно е за всеки от нас да вижда остарели здания, които горят. Върша си работата и не усещам лична отговорност. Не виждам аргументи, поради които да подам оставка “, уточни министърът на културата.

„ Ако в този момент дадем акт за краткотраен статут, след два месеца той ще падне в съда. Аз не обичам да върша популистки актове. Сега обаче ми се постанова да го направя под публичния напън. Смисълът е да пазиме всеки ден и час. Имаме потребност от съдействието от общината за определяне на собствеността. Няма догадка да се случи нещо друго, с изключение на да се възвърне във типа, в който е била. Тя е във забрана. От година и два месеца съм министър и не съм позволил да се промиени типа на здания, обект на културата. Има проблеми и те са насъбрани от 50-60 години. Стремим се цялата централна градска част на София е под забрана “, увери министър Банов.

Той акцентира, че е безсмислено да палиш съзнателно покрива на остаряла постройка. „ Tова има смисъл, в случай че ще строиш нагоре етажи. В случая това няма по какъв начин да стане. Аз работя, с цел да вардя и връщам статута. Аз статути не смъквам. Правя го доста отговорно “, увери министърът на културата.

„ Злонамерените дейности не трансформират статута на постройката “, безапелационен бе Боил Банов. „ Законът ни е подобен, че е планувал при зловредни дейности от страна на притежателите, които по-късно те би трябвало да възстановят постройката в достоверния й тип “, сподели още Банов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР