Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските

...
Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските
Коментари Харесай

НС забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал

Ще бъде неразрешено всякакво строителство в 500-метрова зона към черноморските плажове " Иракли ", " Карадере " и " Корал ", реши дефинитивно Народното събрание с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Техни вносители са водачите на партиите от ръководещото болшинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като изключителна точка в дневния ред. От опозицията упрекнаха ръководещите в лобизъм, заяви БНР.

Забраната на застрояването в трите плажа за природосъобразен туризъм в Зона А не е единственото гласувано изменение, само че се трансформира в вътрешност на разногласието в пленарна зала и основа за обвиняванията на опозицията. Многократно беше заложен въпросът - за какво са определени тъкмо тези 3 плажа, а е отритнат препоръчаният от партия " Възраждане " лист с още 41, на които да се обезпечи същата протекция.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ упрекна Кирил Петков в персонално облагодетелстване:

" Говори се измежду локалните, че имат скрита благосъстоятелност на плажа " Корал " той и татко му и си вършат на практика с това уголемение " частен резерват ". Наблюдавате по какъв начин в страната един човек си разрешава да предлага закони за себе си и за фамилията си ".

Кирил Петков отхвърли обвиняванията:

" Този законопроект не е нито мой, нито на нашата партия, нито на нашата коалиция. Той е на всички нас. Той е на всички българи, които имат вяра, че българската природа и българският туризъм могат да се съчетават по един метод, където да има добавена стойност за туризма, а българската природа да бъде непокътната за нашите деца. Аз съм склонен, че това е една първа стъпка. Тази стъпка би трябвало да се продължи ".

Спор провокира и предлагането за изключване осъществяването на археологическите изследвания в тези зони. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов прикани:

" В археологическата карта на България има записани три археологически обекта, които попадат на територията на Иракли и Бяла-Карадере и тук в случай че някой желае да даде опция тези археологически изследвания да спрат, да се даде опция на иманярите безнаказано да не престават да безчинстват, дано да излезе да си го каже ".

Цончо Ганев от " Възраждане " уточни:

" Или вие лъжете искрено от трибуната, или Борисов лъже, тъй като Борисов споделя, че този законопроект минава единствено тъй като Вие персонално желаете да мине, тъй като за Вас било доста значимо да мине ".

А Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ попита:

" Ако се съгласим да построяваме ветрогенератори в морето, не могат ли да бъдат изграждани тук такива уреди, или това се отнася единствено за всички останали плажове, където ще бъдем принудени да гледаме такива инфраструктури? ".

" Възраждане " получи поддръжка от депутати от болшинството като Любен Дилов от ГЕРБ Съюз на демократичните сили, само че тя не беше задоволителна:

" И аз мисля, че ограничението на изследвания, отново споделям - изследвания археологически, нанася огромна вреда върху знанието. Не съм видял археологическо изследване, което да е нанесло екологична вреда, сравнима с това, която нанася криворазбраният туризъм в България ".

От Политическа партия Демократична България останаха непреклонни, като Мирослава Петрова сподели:

" Знаете, че за жал, на територията на Република България има и такива недобри образци, с които можем да кажем, че в паркова среда или в друга естествена уязвима среда, се вършат интервенции във връзка с археологически изследвания години наред на нови такива, които трайно повреждат и без резултат постоянно във връзка с археологията естествената среда и парковата среда в градовете в това число ".

Депутатите завишиха глобите при слагане на преместваеми обекти или уреди на територията на морските плажове без законово съображение, както и за увреждане на дюни. Там санкцията може да стигне до 100 000 лв. имуществена глоба при първо нарушаване и 150 000 лева при наново.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР