Ще бъде възстановена дейността на Експертния съвет по религия към

...
Ще бъде възстановена дейността на Експертния съвет по религия към
Коментари Харесай

Министър Цоков: Възстановяваме Експертния съвет по религия към МОН

Ще бъде възобновена активността на Експертния съвет по вяра към Министерството на образованието и науката /МОН/ – това стана ясно по време на среща сред министър Галин Цоков и ловчанския митрополит Гавраил . В полемиката се включиха още основният секретар на Св. Синод свещеник Герасим, ректорът на Софийската семинария свещеник Пахомий , деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново – доцент Ивайло Найденов и проф. Магдалена Легкоступ , създатели на учебници по вяра, учители, родители и други.

Съвещателният орган към просветния министър по въпросите на религията не е провеждал съвещания от повече от 3 години.

„ Това е значим механизъм да обсъждаме всички оперативни въпроси и ще поставим старания още септември да проведем негово съвещание “, акцентира проф. Цоков.

Той показа подготвяните промени в региона на учебното и предучилищното обучение.

„ Основен приоритет е смяна на образователното наличие тъй че то да образува умения и компетентности в учениците. Заедно с това обаче е основно да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младежите “ , сподели още той.

Според него часовете по вяра имат значимо значение и е добре положителният опит, основан по места, да бъде проучван и прилаган.

Представителите на Светия Синод показаха свършеното в региона на образованието и опитът в взаимната им активност с Община Ловеч. Те показаха и работата по създаването на учебници, които да се употребяват при избираемите часове в учебно заведение. Те се ангажираха и да показват предложенията им за по-широко нахлуване на вероучението в просветителната система на вниманието на Народното събрание.

Религиите в родната просветна система се учат в избираеми образователни часове и във факултативни образователни часове по одобрени образователни стратегии.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР