Ще бъде осигурен финансов ресурс чрез средства от ОПОС за

...
Ще бъде осигурен финансов ресурс чрез средства от ОПОС за
Коментари Харесай

МОСВ ще финансира мерки, насочени към основния източник на замърсяване - битовото отопление

Ще бъде обезпечен финансов запас посредством средства от ОПОС за капиталови ограничения, ориентирани към главния източник на замърсяване - битовото отопление. Обявяването на тази процедура е идно, планувано е за това или последното тримесечие на 2018. година Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за чистотата на въздуха в страната.

По думите му е обезпечен финасов запас от 115 млн. лева по Оперативна стратегия "Околна среда " /ОПОС/ за преиода 2014 - 2020 година за общините с нарушено качество на въздуха. Към момента са финансирани 11 общини за създаване или актуализация на общинските стратегии и следва даване на безплатна финансова помощ по тази процедура на още 12 общини, сподели още министърът.

Изготвят се промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, ориентирани към ограничение на използването на нискокачествени въглища и брикети за битовото отопление. Направени са законодателни промени за повишение на качеството и успеваемостта на периодическите механически прегледи, разясни министърът.

По думите му в развой на координиране са промени ва Закона за локалните налози и такси, които целят да подтикват използването на колите, които водят до по-ниски равнища на замърсяване.

Министерство на околната среда и водите предлага да се вкара екологичен съставен елемент при определянето на налога върху транспортните средства, според който колите с по-висок евростандарт ще бъдат натоварени с по-малки данъчни тежести.

Предвижда се по-ранното, през 2020 година, въвеждане на условията на европейския правилник за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво, сподели още министърът.
Димов означи, че са въведени спомагателни ограничавания за изкупуване на катализатори от моторни транспортни средства в пунктовете за приемане на боклуци, посредством използване на непоколебим надзор и наказания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР