Ще бъде не много далновидно политически и стратегичеки, ако БНБ

...
Ще бъде не много далновидно политически и стратегичеки, ако БНБ
Коментари Харесай

Димитър Радев на излизане от президентството: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес

„ Ще бъде не доста далновидно политически и стратегичеки, в случай че Българска народна банка се въвлече в политически развой. С концепцията да решим преходен проблем, ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява “, съобщи шефът на централната банка Димитър Радев след срещата си с президента във връзка опцията да заеме поста длъжностен министър председател.

Шефът на Българска народна банка добави, че има редица правни аргументи това решение да не може да се дефинира като добра концепция човек от банката да заеме тази позиция

„ След 2015 година успяхме да реализираме здравословна отдалеченост сред Българска народна банка и политическите сили. Има и редица правни аргументи финансовата институция да няма собствен представител на поста министър председател - има колизия с европейското законодателство. Ролята на шефа на Българска народна банка са категорично дефинирани в контракта за действие на Европейски Съюз, устава на ЕЦБ, те са доста експлицитни, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Подписал съм етичен кодекс, който категорично показва, че шефът на Българска народна банка би трябвало да заобикаля политическия развой. Всичко това се отнася както мен, по този начин и за подуправителите “, разяснява той.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР